Ποιότητα ζωής ασθενών μετά απο καρδιοχειρουργική επέμβαση
Abstract
Σκοπός: Η εκτίμηση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ένα μήνα μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση και η σύγκρισή της με την ποιότητα ζωής υγιών ατόμων του γενικού πληθυσμού.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη, στην οποία η μελετώμενη έκβαση ήταν η ποιότητα ζωής ασθενών ένα μήνα μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση και υγιών ατόμων του γενικού πληθυσμού. Τα δημογραφικά - κοινωνικά χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν το φύλο, η ηλικία, ο τόπος διανομής, η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, το επάγγελμα και το εισόδημα. Το δείγμα των ασθενών αποτελούνταν από άτομα που είχαν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ το δείγμα των υγιών αποτελούνταν από άτομα κυπριακής καταγωγής >32 ετών τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία. Η ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων εκτιμήθηκε με το ερωτηματολόγιο SF36v2. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS 21.
Αποτελέσματα: Σε όλες τις διαστάσεις του SF36v2, η ποιότητα ζωής των υγιών ήταν πολύ καλύτερη από αυτή των καρδιοχειρουργημένων. Στις διαστάσεις σωματική λειτουργικότητα, σωματικός ρόλος, συναισθηματικός ρόλος, ζωτικότητα, κοινωνική λειτουργικότητα και ψυχική υγεία βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στους υγιείς και στους καρδιοχειρουργημένους (p<0,001). Και στη διάσταση του σωματικού πόνου βρέθηκε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των υγιών και καρδιοχειρουργημένων (p=0,012), όμως με μικρότερη διαφορά. Στην πολυμεταβλητή γραμμική παλινδρόμηση για τη συνοπτική κλίμακα σωματικής υγείας βρέθηκε ότι η μείωση της ηλικίας, η ύπαρξη υγείας και η αύξηση του εκπαιδευτικού επιπέδου σχετίζονταν με καλύτερη σωματική υγεία. Στην πολυμεταβλητή γραμμική παλινδρόμηση για τη συνοπτική κλίμακα ψυχικής υγείας βρέθηκε ότι η ύπαρξη υγείας και η αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος σχετίζονταν με καλύτερη ψυχική υγεία.
Συμπεράσματα: Η ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από χειρουργείο καρδιάς είναι χειρότερη σε σχέση με τους υγιείς. Η εύρεση των προσδιοριστών της ποιότητας ζωής των καρδιοχειρουργημένων θα δώσει τη δυνατότητα να χαραχθούν οι κατάλληλες πολιτικές υγείας και να δημιουργηθούν τα κατάλληλα προγράμματα αγωγής υγείας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.