Διερεύνηση της συμπεριφοράς του διευθυντή της εκπαιδευτικής μονάδας και πως αυτή επηρεάζει το έργο των εκπαιδευτικών. Έρευνα σε εκπαιδευτικές μονάδες της Κύπρου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-03-18Συγγραφέας
Νεοκλέους, Κωνσταντία
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή έχει σκοπό να διερευνήσει τη συμπεριφορά του διευθυντή της σχολικής μονάδας και να εξετάσει πώς η συμπεριφορά αυτή επηρεάζει το έργο των εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, μελετά (α) ποια μορφή ηγεσίας υιοθετούν οι διευθυντές στις κυπριακές σχολικές μονάδες, (β) τη σημαντικότητα της επικοινωνίας μεταξύ του διευθυντή και των εκπαιδευτικών ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της εκπαίδευσης, ενώ εξετάζει (γ) τον βαθμό σημαντικότητας και εφαρμογής στην πράξη των χαρακτηριστικών στοιχείων που θα πρέπει να διαθέτει ο διευθυντής του σχολείου για να θεωρείται αποτελεσματικός. Περεταίρω, διερευνάται (δ) πώς επηρεάζονται οι εκπαιδευτικοί και σε ποιο βαθμό, από τη συμπεριφορά του διευθυντή τους.
Η διατριβή, επιπρόσθετα, διερευνά ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην επίδραση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί στο έργο τους από τη συμπεριφορά του διευθυντή τους. Για το σκοπό αυτό τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον αποτελεσματικό διευθυντή ομαδοποιήθηκαν στις μεταβλητές: «σχολικό κλίμα», «επικοινωνία», «κουλτούρα» και «παρακίνηση». Χρησιμοποιώντας, επίσης, τη μεταβλητή «μορφή ηγεσίας» που υιοθετείται στα σχολεία, επιδιώκεται να διαφανεί μέσω γραμμικής παλινδρόμησης ποιος από τους παράγοντες αυτούς μπορεί να προβλέψει τον βαθμό επίδρασης που δέχεται ο εκπαιδευτικός στο έργο του από τη συμπεριφορά του διευθυντή του.
Για τις ανάγκες της διατριβής πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα μεταξύ Φεβρουαρίου- Μαΐου 2015 και σε αυτήν έλαβαν μέρος 169 εκπαιδευτικοί από 19 σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης της Επαρχίας Λευκωσίας. Η έρευνα διεξήχθη με τη χρήση ερωτηματολογίου, ο σχεδιασμός του οποίου βασίστηκε στη βιβλιογραφία και σε προηγούμενες εμπειρικές μελέτες.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ως πιο διαδεδομένη μορφή ηγεσίας τη δημοκρατική. Επιπλέον, η επικοινωνία μεταξύ διευθυντή και εκπαιδευτικών θεωρείται ύψιστης σημασίας για την επίτευξη των στόχων του σχολείου. Υψηλή σημαντικότητα κατέγραψαν και τα γνωρίσματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν αποτελεσματικό διευθυντή τα οποία, ωστόσο, φαίνεται να εφαρμόζονται στην πράξη σε χαμηλότερο βαθμό από αυτόν της σημαντικότητάς τους. Περεταίρω, η συμπεριφορά του διευθυντή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και θετικά την εργασία των εκπαιδευτικών. Η παρακίνηση, επίσης, φέρεται ως ο παράγοντας που μπορεί να προβλέψει σημαντικά τον βαθμό επίδρασης που δέχεται ο εκπαιδευτικός από τη συμπεριφορά του διευθυντή του.