Η χρήση υπολογιστικής τομογραφίας ως διαγνωστικού μέσου στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας: Αναδρομική αξιολόγηση
Abstract
Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι να διερευνηθεί η χρησιμότητα της υπολογιστικής τομογραφίας αφενός σε ασθενείς με νεοπλασματική νόσο και αφετέρου στους θεράποντες ιατρούς ως διαγνωστικό μέσο. Επίσης να αναλυθούν τα οικονομικά οφέλη ή κόστη στο εθνικό σύστημα υγείας και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους ασθενείς αυτούς. Η εργασία στηρίχθηκε στη συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων. Τα δευτερογενή δεδομένα συλλέχθηκαν μέσα από βιβλία, άρθρα σε περιοδικά, αλλά και μέσα από επίσημους διαδικτυακούς τόπους και συνέβαλαν στη συγγραφή του θεωρητικού μέρους της μελέτης.
Τα πρωτογενή δεδομένα συλλέχθηκαν μέσα από τη διεξαγωγή ποσοτικής έρευνας με τη χορήγηση δυο ερωτηματολoγίων, ένα προς τους θεράποντες ιατρούς και ένα προς τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ή είχαν ραντεβού για επανέλεγχο και παραπεμφθήκαν για αξονική τομογραφία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης, με πληθυσμό από το Ν. Λέσβου και δείγμα το 20% περίπου σε αριθμό των αξονικών που έγιναν συνολικά στο τμήμα την τελευταία διετία.
Η έρευνα βρήκε ότι οι ιατροί είναι ικανοποιημένοι από τη χρήση του αξονικού τομογράφου και θεωρούν ότι η αξονική τομογραφία αποτελεί βασικό εργαλείο της δουλειάς τους. Ωστόσο, διαπιστώθηκε αλόγιστη χρήση των αξονικών τομογραφιών. Παράλληλα, βρέθηκε ότι οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι, γιατί διαγνώστηκε, μέσω της εξέτασης με αξονικό τομογράφο, νεοπλασματική νόσος. Επίσης, οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια όταν ο γιατρός κάνει τη διάγνωση με τη χρήση αξονικής τομογραφίας. Τέλος, στο θέμα των κοινωνικοοικονομικών διαπιστώθηκε ότι σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο οι ασθενείς επιβαρύνονται από την αξονική τομογραφία. Ωστόσο όταν γίνεται σωστή χρήση, βοηθά τόσο την πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση δύσκολων και ανίατων παθήσεων.