Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων στους τομείς υγείας και πρόνοιας
Abstract
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας ήταν να μελετήσει την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων που εργάζονται στους τομείς υγείας και πρόνοιας και πώς η αξιολόγηση επηρεάζει τη συμπεριφορά τους. Επιμέρους στόχοι της εργασίας είναι η μελέτη και η αποτύπωση των επιπτώσεων της αξιολόγησης στην παρακίνηση των δημόσιων υπαλλήλων στους τομείς υγείας και πρόνοιας.
Μεθοδολογία (υλικό και μέθοδος): Στην έρευνα συμμετείχαν 100 υπάλληλοι που εργάζονται στους τομείς υγείας και πρόνοιας σε δημόσια νοσοκομεία και κλινικές του νομού Λέσβου. Το ερευνητικό εργαλείο της έρευνας ήταν το ερωτηματολόγιο που αποτελούνταν από 30 κλειστού τύπου ερωτήσεις. Το ερωτηματολόγιο αυτό σχεδιάστηκε και σταθμίστηκε από τη Σαββίδου (2013).
Αποτελέσματα: Η εργασία ανέδειξε ότι η θετική ή η αρνητική αξιολόγηση επηρεάζει ανάλογα τη συμπεριφορά των υπαλλήλων. Πέραν τούτου, βρέθηκε ότι το φύλο δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά των υπαλλήλων ενώ αντίθετα, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και τα έτη προϋπηρεσίας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των υπαλλήλων.
Συμπεράσματα: Η βελτίωση της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων στους τομείς υγείας και πρόνοιας επιτυγχάνεται όταν τους παρέχονται τα κατάλληλα εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα ή με άλλα λόγια όταν αισθάνονται ότι είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.