Πληροφοριακά συστήματα και διαδικασίες ελέγχου και ποιότητας νοσοκομείου. Παράγοντες που επηρεάζουν την εφαρμογή τους στα γενικά νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας
Abstract
Εισαγωγή: Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον τομέα της Υγείας. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα των πληροφοριακών συστημάτων στα νοσοκομεία θεωρείται επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση των ίδιων των νοσοκομείων αλλά και του ευρύτερου τομέα της Υγείας.
Σκοπός: Η μελέτη του βαθμού υιοθέτησης πληροφοριακών συστημάτων στις διαδικασίες εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου, από νοσηλευτές και φαρμακοποιούς, των Γενικών Νοσοκομείων Λεμεσού και Λευκωσίας. Οι στόχοι της εργασίας είναι να καταγράψει τις πολιτικές που ακολουθούνται στα δύο νοσοκομεία και να εντοπίσει κατά πόσο η ηλικία, η εκπαίδευση και ο τόπος εργασίας, επηρεάζουν την εφαρμογή και χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στις διαδικασίες εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Επίσης, έχει ως στόχο τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο νοσοκομείων και την πρόταση πολιτικών για την υιοθέτηση των πληροφοριακών συστημάτων έτσι ώστε να συμβάλουν στην υλοποίηση της διαδικασίας του εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου νοσοκομείου.
Μεθοδολογία: Συγχρονική ποσοτική μελέτη διεξήχθη κατά την περίοδο Αύγουστου – Σεπτέμβριου του 2015 και αφορούσε το νοσηλευτικό προσωπικό και τους φαρμακοποιούς που εργάζονται στο Γ.Ν. Λεμεσού και Γ.Ν. Λευκωσίας. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε δείγμα ευχέρειας. Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο αναπτύχθηκε στο «Google Forms», και οι απαντήσεις δόθηκαν, επί το πλείστον, με τη χρήση κλίμακας βαθμολόγησης Likert. Το τελικό δείγμα ήταν 197 συμμετέχοντες (14 φαρμακοποιοί και 183 νοσηλευτές). Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS 20.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι ο τόπος εργασίας των ερωτηθέντων επηρεάζει το βαθμό χρήσης και εφαρμογής των Π.Σ στις διαδικασίες εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου και οι διαφορές ήταν στατιστικά σημαντικές στην πλειοψηφία των ερωτήσεων (p< 0.05). Οι διαφορές που προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο νοσοκομείων οφείλονται κυρίως στην έλλειψη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος νοσοκομείου στο ένα εκ των δύο νοσοκομείων που συμμετείχαν στην έρευνα. Το μορφωτικό επίπεδο δεν επηρεάζει τον βαθμό ικανοποίησης των επαγγελματιών υγείας ως προς τους παράγοντες που σχετίζονται με την εφαρμογή και τη χρήση των πληροφοριακών συστημάτων στις διαδικασίες εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Οι διαφορές στις πλείστες ερωτήσεις δεν ήταν στατιστικά σημαντικές και το αποτέλεσμα
Γρηγορίου Άνδρη Σελίδα 11 από 104
αντιπροσωπεύει μόνο το δείγμα της παρούσας έρευνας (p>0,05). Τέλος, δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένη τάση σε σχέση με την ηλικία των ερωτηθέντων ως προς τη χρήση και εφαρμογή των Π.Σ, εντούτοις παρατηρήθηκε αυξημένη αναγνώριση ως προς τη χρησιμότητα των Π.Σ από τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Συζήτηση: Η εφαρμογή και χρήση πληροφοριακού συστήματος από τα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου θεωρείται απαραίτητη για την βέλτιστη δυνατή λειτουργία των νοσοκομείων και την πραγματοποίηση αποτελεσματικού εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου. Επιβάλλεται επομένως η χάραξη ορθά δομημένων στρατηγικών από το Υπουργείο Υγείας για την ομαλή και αποτελεσματική υιοθέτηση των πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείου ως εργαλείο για την διεξαγωγή του εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου ώστε να βοηθήσει τελικά η χάραξη πολιτικών υγείας.