Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα που υπεβλήθησαν σε χειρουργική αφαίρεση πνευμονικού παρεγχύματος
Abstract
Ο καρκίνος του πνεύμονα κατέχει παγκοσμίως τα πρωτεία μεταξύ των κακοηθών νεοπλασμάτων τόσο ως προς την επίπτωση στον γενικό πληθυσμό, όσο και ως προς τη θνητότητα. Η πρόγνωσή του, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την ανάπτυξη καινοτόμων και τη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών μεθόδων θεραπείας, παραμένει συνολικώς φτωχή. Η χειρουργική αντιμετώπιση, όπου δυνάμενη να εφαρμοσθεί, εξακολουθεί να αποτελεί τη θεραπευτική μέθοδο εκλογής και πραγματοποιείται είτε διά της συμβατικής θωρακοτομής με διαστολή πλευρών ή μέσω ελαχίστως επεμβατικών προσεγγίσεων, ήτοι με τη χρήση εγχειρητικών τηλεσκοπίων και απεικονιστικής τεχνολογίας. Λαμβανομένης, ωστόσο, υπόψιν της περιορισμένης επιδράσεως των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών στη φυσική εξέλιξη της νόσου, η αξιολόγηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής των πασχόντων θεωρείται πολύτιμο εργαλείο συνεκτιμήσεως των εκβάσεων υγείας και αποκτάει συνεχώς μεγαλύτερη σπουδαιότητα ως κριτήριο κατά τη διαδικασία λήψεως κλινικών αποφάσεων.
Σκοπός της παρούσης εργασίας ήταν η κατά τρόπον συστηματικό εντόπιση, ανασκόπηση, αξιολόγηση και αναφορά όλων των κλινικών δοκιμών και μελετών παρατηρήσεως που έχουν άχρι τούδε διεξαχθεί επί της εκτιμήσεως της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής κατόπιν θωρακοσκοπικής ή διά θωρακοτομής εξαιρέσεως μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Η έρευνα δέκα βάσεων δεδομένων απέφερε προς ποιοτική ανάλυση πέντε μελέτες, δύο εκ των οποίων ετέθησαν περαιτέρω σε μετα-ανάλυση. Συμπεραίνεται ότι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε θωρακοσκοπική επέμβαση απολάμβαναν υψηλότερη ποιότητα ζωής εν συγκρίσει με αντιστοίχους στους οποίους εφαρμόσθηκε μία προσέγγιση με θωρακοτομή, καίπερ οι περισσότερες από τις καταδειχθείσες διαφορές δεν υπήρξαν στατιστικώς σημαντικές. Εντούτοις, ο κίνδυνος συστηματικού σφάλματος στις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες είναι υψηλός, όπως υπολογίσθηκε με τη μέθοδο των Downs και Black για την αξιολόγηση της μεθοδολογικής ποιότητας. Τούτο δοθέντος, ενθαρρύνεται η καθολική υιοθέτηση και συνεπής χρήση ενός ειδικώς σχεδιασμένου για την εν λόγω νόσο εργαλείου μετρήσεως της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής, όπως είναι το συνδυασμένο ερωτηματολόγιο EORTC QLQ30 και QLQ-LC13, καθώς και η διεξαγωγή υψηλής ποιότητας τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Τα ευρήματα αυτών δύνανται να συμβάλουν στην επιλογή και καθιέρωση της κλινικά αποτελεσματικότερης και οικονομικά αποδοτικότερης χειρουργικής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.