Διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στον Δήμο Λάρνακας και αξιολόγηση περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών του Δήμου
Abstract
Τα απόβλητα είναι ένας τομέας που ρυθμίζεται με μεγάλη σειρά νομοθετημάτων. Οι βασικοί στόχοι που ιεραρχικά καθορίστηκαν είναι η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αποβλήτων. Βασική επιδίωξη είναι η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την παραγωγή αποβλήτων. Θεμελιώδης βάση της προσέγγισης της Ευρώπης για τη διαχείριση των αποβλήτων είναι η εγκαθίδρυση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Οι στρατηγικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι όσο το δυνατό λιγότερα απορρίμματα, χωριστή διαλογή και ανακύκλωση των υλικών, κομποστοποίηση και ανάκτηση ενέργειας και τελική διάθεση των Δημοτικών αστικών στερεών αποβλήτων με προτεραιότητα στην ανάκτηση ενέργειας και μετά στην υγειονομική ταφή. Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων αποτελεί αναγκαιότητα αλλά ταυτόχρονα και προτεραιότητα για την Κύπρο αφού πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσιας υγείας αλλά και να γίνει υιοθέτηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ασχολείται με τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Λάρνακας καθώς και με την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών του δήμου γύρω από το σημαντικό θέμα των αποβλήτων.
Αρχικά καταγράφονται οι στόχοι και η αναγκαιότητα της μελέτης. Ακολουθούν μετά οι τεχνικές επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων για την ορθολογική διαχείρισή τους. Επίσης καταγράφονται τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την παραγωγή των ΑΣΑ στο Δήμο Λάρνακας. Ακολούθως εξηγείται πώς θα γίνει η αξιολόγηση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσα από τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους πολίτες του δήμου. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από τα ερωτηματολόγια κι επιπλέον παρουσιάζεται η διαδικασία επεξεργασίας των ΑΣΑ από την ΟΕΔΑ Κόσης. Τέλος καταγράφονται τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου. Σημειώνεται ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ορθολογική διαχείριση. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν το έργο των τοπικών αρχών. Οι αρχές έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν για τις γνώσεις του κοινού.