Η εξέλιξη του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας στην εποχή του διαδικτύου και πως αντιμετωπίζεται στην Κύπρο
Abstract
Η παρούσα πτυχιακή διατριβή μελετά την μετεξέλιξη της Παιδικής Πορνογραφίας στο διαδίκτυο και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται στην Κύπρο. Έχει ως σκοπό μέσω της σκιαγράφησης του προφίλ των δραστών να γίνουν κατανοητά τα αίτια που οδηγούν την εμπλοκή τους σε τέτοιες πράξεις, καθώς και την σχέση που ενδεχομένως να έχουν με τους Δράστες Φυσικών Σεξουαλικών Εγκλημάτων. Επιπλέον θα παρουσιαστούν οι νέες τάσεις που σχετίζονται με την Π.Π. και θα παρατεθούν διάφοροι μέθοδοι που λειτουργούν διεθνώς και που μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο.
Για την εκπόνηση της πτυχιακής διατριβής αναζητήθηκαν πηγές τόσο από βιβλιοθήκες όσο και από διαδικτυακές πηγές. Επίσης λόγο της ελλιπής βιβλιογραφικής αναφοράς για την Κυπριακή πραγματικότητα, κρίθηκε αναγκαίο να ληφθεί συνέντευξη από τον Βοηθό Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου. Παρουσιάζονται και αναλύονται στατιστικά στοιχεία που αφορούν τα παιδιά στην Ευρώπη και στην Κύπρο καθώς και στατιστικά των υποθέσεων που απασχόλησαν την Κύπρο.
Μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, όσον αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των δραστών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν αποτελούν ομοιογενές σύνολο, με το πιο ασφαλές αποτέλεσμα ότι πρόκειται κατά συντριπτική πλειοψηφία για άντρες. Επιπρόσθετα όσον αφορά τους δράστες που έχουν καταδικαστεί για Παιδική Πορνογραφία φαίνεται ότι έχουν κάποια σύνδεση με τους δράστες Σεξουαλικών Αδικημάτων. Ωστόσο παρ’ όλης της δραματικής αύξησης στα κρούσματα της Π.Π. δεν παρατηρείται το ίδιο με τα σεξουαλικά αδικήματα εναντίον των παιδιών.
Επιπρόσθετα διαπιστώνεται ότι οι νέες τάσεις που διαμόρφωσαν την Π.Π. έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη διάφορων τεχνολογιών που έκαναν πιο ευρεία την χρήση του διαδικτύου, γεγονός που επηρέασε και τους ανήλικους χρήστες.
Τέλος μέσω των Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης και ομάδων συζητήσεων του διαδικτύου οι δράστες επικοινωνούν με τα παιδιά με σκοπό την αποπλάνηση τους, με τα κρούσματα τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η καλύτερη επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων και η πάταξη του φαινομένου μέσω διεθνών συνεργασιών.