Διερεύνηση των απόψεων των ασφαλισμένων για την αναγκαιότητα και ανταποδοτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας στην περίοδο της οικονομικης κρίσης
Abstract
Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν κατάλληλες λύσεις προκειμένου να υπάρχουν οι σωστές προδιαγραφές για την κάλυψη της υγείας των πολιτών. Αναλύοντας την κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση υγείας καταγράφονται τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα τους και οι διαφορές τους.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας στην Ελλάδα. Ειδικότερα να εστιάσει στην διείσδυση, στην αναγκαιότητα και στην αποδοτικότητα ή μη αυτής, πριν και μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (δηλαδή πριν και μετά το 2009) καθώς και τις κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους που η οικονομική κρίση επέβαλε. Συγκεκριμένα στον τομέα της ιδιωτικής νοσοκομειακής περίθαλψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που είναι ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται η μελέτη.
Για την μεθοδολογία της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε σε πολίτες που έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Συνολικά απαντήθηκαν 159 ερωτηματολόγια επί συνόλου 260 από πολίτες που είχαν ιδιωτική ασφάλιση από όλη την Ελλάδα στο διάστημα Απριλίου-Μαϊου 2015.Το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 61%. Τα ερωτηματολόγιο αποτελείται από δυο ενότητες. Ο υπό μελέτη πληθυσμός προέρχεται από κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας ο οποίοι θα αναζητηθούν μεταξύ των στελεχών μεγάλων ομίλων όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Συμπερασματικά, προκύπτει από την έρευνα ότι οι πολίτες αποφασίζουν να συνάψουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας βάσει του εισοδήματος που διαθέτουν, το ύψος του κόστους και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών που τους προσφέρει.