Ο ρόλος της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων στην ενίσχυση της επίδοσης των εργαζομένων εν μέσω οικονομικής κρίσης
Abstract
Η παρούσα διατριβή εξετάζει το ζήτημα του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η διοίκηση ανθρώπινων πόρων στην ενίσχυση της επίδοσης του ανθρώπινου δυναμικού σε μία σύγχρονη επιχείρηση σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης. Αναλύονται οι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένη επίδοση των εργαζομένων, δηλαδή η ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού από την εργασία του, η δέσμευση του ανθρώπινου δυναμικού στην επιχείρηση και η συμβολή της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στην διατήρησή τους εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Έχοντας ως σημείο αναφοράς την διεθνή εμπειρία ως προς τις μεταβλητές αύξησης της επίδοσης και τις πρακτικές που έχει καταδειχθεί ότι επιτυγχάνουν ενίσχυση των παραγόντων (ικανοποίηση και δέσμευση) που οδηγούν σε βελτιωμένη επίδοση των ανθρώπινων πόρων, η διατριβή επιχειρεί να καταλήξει στο δύσκολο ρόλο της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στην υιοθέτηση πρακτικών ενίσχυσης της επίδοσης, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Για τις ανάγκες της διατριβής πραγματοποιήθηκε έρευνα σε κυπριακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την μέθοδο της δημοσκόπησης. Με την χρήση ερωτηματολογίου στους εργαζομένους της επιχείρησης, η διατριβή επιχείρησε να καταλήξει σε συμπεράσματα ως προς την επίδραση που δέχθηκαν οι παράγοντες επηρεασμού της επίδοσης των εργαζομένων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναγκάζονται να προβαίνουν σε δυσμενή μέτρα μείωσης του κόστους που πλήττουν τους εργαζομένους, καθώς και σε συμπεράσματα ως προς τον ρόλο της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στην ενίσχυση της ικανοποίησης και δέσμευσης των εργαζομένων, όπως επίσης στη συμβολή της στην διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή γίνεται εξέταση και ανάλυση της υιοθέτησης πρακτικών αύξησης της επίδοσης.
Η έρευνα καταλήγει πως πράγματι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς τους παράγοντες αύξησης της επίδοσης, καθώς και επισημάνθηκε ο δύσκολος ρόλος της διοίκησης ανθρώπινων πόρων ως προς την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.