Οργάνωση και διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας - Παρακίνηση εργαζομένων και κίνητρα ενίσχυσης του ηθικού τους - Ο ρόλος της γυναίκας στην Ελληνική Αστυνομία
Abstract
Η παρούσα διατριβή παρουσιάζει τη διάρθρωση του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ. ΑΣ.), την οργανωτική δομή και το ανθρώπινο δυναμικό της. Στη συνέχεια, αναλύεται η έννοια της υποκίνησης των εργαζομένων, εξετάζονται οι σχετικές με την παρακίνηση θεωρίες, τα κίνητρα υποκίνησης και η εφαρμογή τους στο σώμα της ΕΛ. ΑΣ. Τέλος, στο υπάρχον εργασιακό περιβάλλον σε θεωρητικό, νομοθετικό και πρακτικό επίπεδο.
Στόχος της παρούσας διατριβής είναι, με βάση την ιδιαίτερη δομή και οργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., η ανεύρεση των κατάλληλων μεθόδων παρακίνησης και των σωστών κινήτρων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της αποδοτικότητας στην εργασία, γεγονός που θα συμβάλλει θετικά στην καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην ασφάλεια των πολιτών και στην καλύτερη λειτουργία της κοινωνίας γενικότερα.
Υλικό-Μέθοδος προσέγγισης: Γίνεται μια ανασκόπηση παλαιάς και πρόσφατης (Ελληνικής και ξένης) βιβλιογραφίας, μελετάται η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και γίνεται χρήση/αναφορά στην ελληνική και ξένη αρθρογραφία (ηλεκτρονική και μη), με στόχο την όσο το δυνατός πληρέστερη αποτύπωση των απόψεων αναφορικά με τις μεθόδους παρακίνησης του προσωπικού, της εφαρμογής τους στην αστυνομική πραγματικότητα και της επικρατούσας κατάστασης για την γυναίκα αστυνομικό στην ελληνική και ξένη επικράτεια.
Συμπεράσματα: Τα κίνητρα υποκίνησης που παρουσιάζονται στην παρούσα εργασία δεν αποτελούν πανάκεια για την εργασιακή επίδοση και αποτελεσματικότητα. Η εφαρμογή των κινήτρων μπορεί να είναι συνδυαστική ή να αποφασίζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας της αστυνομία και τις ιδιαιτερότητες του προσωπικού που απασχολείται σε αυτή. Όταν πρόκειται για ένα σώμα ασφαλείας που συνδέεται στενά με την κοινωνική ειρήνη, συνοχή και ασφάλεια, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για πειραματισμούς, καθώς κάθε άστοχη κίνηση μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοση του αστυνομικού προσωπικού και κατ’ επέκταση δραματικές συνέπειες για την κοινωνία. Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή, σωστό προγραμματισμό και χρονικά περιθώρια προσαρμογής. Η είσοδος της γυναίκας στην Ελληνική Αστυνομία ήταν μια ¨μεγάλη¨ και ανατρεπτική απόφαση, την οποία η κοινωνία, 45 χρόνια μετά δεν έχει ακόμα καταφέρει να αποδεχτεί καθολικά. Ακόμα και σήμερα, η γυναίκα αστυνομικός δοκιμάζεται και περνά εξετάσεις καθημερινά στην εργασία της, προκειμένου να αποδείξει την αξία της.