Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα, η διεθνής τραπεζική και οι οικονομικές κρίσεις της νεότερης ιστορίας
Abstract
Ιστορικά, οι οικονομικές κρίσεις έχουν αποδειχτεί ότι αποτελούν κύκλους που επαναλαμβάνονται. Συνήθως με λίαν διαφορετικές αιτίες αλλά με τα ίδια οχυρά αποτελέσματα. Οδηγούν πληθώρα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην πτώχευση, τεράστιες ζημιές στις οικονομίες κρατών και τον λαό να αναγκάζεται να ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Σπείρουν τον πανικό ανάμεσα σε εργαζόμενους και εταιρίες και το χάος.
Η πρόσφατη κρίση που ακόμη βιώνουμε, η κρίση του 2008 με αφετηρία την κτηματική αγορά των ΗΠΑ, έχει αποδεχτεί ως η χειρότερη ύφεση όλων των εποχών με το μεγαλύτερο domino effect που είχαμε στην διεθνή παγκόσμια τραπεζική και χρηματοοικονομική αγορά. Έβαλε στα πυρά, τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, βρίσκοντας τις εποπτικές αρχές αδύνατες να αντιδράσουν και να μην μπορούν σνα σβήσουν τις μικρές φωτιές ανά χώρα με αποτέλεσμα να εξαπλωθούν σε μια τεράστια πυρκαγιά ανά το παγκόσμιο.
Θύματα δυστυχώς η Ελλάδα αρχικά και στην συνέχεια και η Κύπρος. Αποκορύφωμα η κατάρρευση του υφιστάμενου τότε τραπεζικού συστήματος της Κύπρου τον Μάρτιο του 2013.
Η χειρότερη σελίδα στην οικονομική ιστορία της μεγαλονήσου, μετά την Ταυρική εισβολή του 1974.
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση της παγκόσμιας τραπεζικής εποπτείας και αγοράς. Τα είδη των τραπεζών και οι κύριες λειτουργίες τους μαζί με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Τα σύγχρονα τραπεζικά / χρηματοοικονομικά / επενδυτικά προϊόντα. Ο ρόλος του κάθε εποπτικού φορέα στην διεθνή τραπεζική και η νομισματική πολιτική που ακολουθείται στις μεγάλες οικονομίες / κράτη. Στην συνέχεια μελετάμε ιστορικά τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις από το 1900.
Τέλος μελετάω την κρίση του 2008 με αναφορά στις αιτίες και τα αποτελέσματα με πιθανές εισηγήσεις για αποφυγή της επανάληψης της μελλοντικά. Μέσα από αυτά θα γίνει καλύτερη κατανόηση των κρίσεων και πως ακριβώς συμβαίνουν.