Η επίδραση του οστρακισμού στην εργασιακή σιωπή των νοσηλευτών: Ο διαμεσολαβητικός ρόλος της οργανωσιακής ταύτισης
Abstract
Ο εργασιακός οστρακισμός δηλαδή ο βαθμός στον οποίο ο εργαζόμενος αντιλαμβάνεται ότι αγνοείται ή αποκλείεται από τους εργαζομένους, έχει αποδειχτεί ότι έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και σε προσωπικό επίπεδο και η παρούσα διπλωματική εργασία σκοπό έχει να διερευνήσει την ύπαρξη και την έκταση του φαινομένου ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας-νοσηλευτές. Υλικό και μέθοδος: αναζήτηση σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας και αρθρογραφίας και δημοσιευμένων εκθέσεων, σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (PubMed, CINAHL, Google Scholar, Medicine). Κριτήρια επιλογής τους ήταν να είναι δημοσιευμένα στα ελληνικά ή αγγλικά, να αφορούν στο αντικείμενο και να περιλαμβάνουν συνδυασμό των λέξεων κλειδιά. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 157 νοσηλευτές εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσηλευτήριο της Κύπρου έρευνα διεξήχθη με ποσοτική μεθοδολογία και η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου αυτό-αναφοράς σε επταβάθμια κλίμακα Likert.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν απέδειξαν ότι ο εργασιακός οστρακισμός επηρεάζει θετικά την εργασιακή σιωπή και την οργανωσιακή ταύτιση των νοσηλευτών, ενώ η εργασιακή ταύτιση ασκεί διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην εργασιακή σιωπή και τον οστρακισμό. Επίσης εντοπίστηκε ο ρυθμιστικός ρόλος του καθεστώτος εργασίας στη σχέση του εργασιακού οστρακισμού με την εργασιακή σιωπή μέσω της οργανωσιακής ταύτισης.
Συμπερασματικά καταλήγοντας, ο εργασιακός οστρακισμός είναι ένα επιζήμιο φαινόμενο που επηρεάζει την ευημερία των νοσηλευτών τόσο σε εργασιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα έχει δυσμενή αποτελέσματα και στην παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των οργανισμών υγείας και στην ασφάλεια και ποιότητα της προσφερόμενης νοσηλευτικής φροντίδας υγείας. Τέλος γίνονται εισηγήσεις προς τα διοικητικά στελέχη για πρόληψη ή μείωση του φαινομένου. Παραθέτονται οι περιορισμοί της μελέτης και εισηγήσεις για μελλοντική έρευνα.