Βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα βιολογικών αγροτροφίμων
Abstract
Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την βιωσιμότητα των αγροτροφίμων αλλά δεν υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία από επιστημονικές έρευνες που επιβεβαιώνουν την αειφορική ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδα των βιολογικών αγροτροφίμων. Η βιολογική γεωργία θεωρείται ότι είναι πιο βιώσιμη από τη συμβατική. Εξετάζοντας τη βιομηχανία στα δύο επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού, των παραγωγών και των εμπόρων, η εργασία έχει σαν στόχο να αξιολογήσει την βιωσιμότητα των αλυσίδων εφοδιασμού βιολογικών αγροτροφίμων, και παράλληλα να συγκρίνει την βιωσιμότητα των βιολογικών αλυσίδων αγροτροφίμων με αυτή των συμβατικών.
Μετά από ανάλυση σχετικής βιβλιογραφίας, μια εξεταζόμενη μελέτη χρησιμοποιήθηκε για την αλυσίδα εφοδιασμού βιολογικών και συμβατικών εσπεριδοειδών και λαχανικών των νομών Πρεβέζης και Άρτας. Πραγματοποιήθηκαν εις βάθους ημι-δομημένες συνεντεύξεις με 14 παραγωγούς και 5 εμπόρους για να εξετασθούν αντιλήψεις που αφορούν την αειφορία της αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών αγροτροφίμων. Η έρευνα επιχειρεί επιπλέον να εξετάσει τις απόψεις και τις δραστηριότητες των συμμετεχόντων όσον αφορά τις βιολογικές και συμβατικές αγροτροφές σε σχέση με τη βιωσιμότητά τους.
Τα αποτελέσματα μας έδωσαν κάποιες εικόνες σχετικά με την αειφορία της καλλιέργειας και τις διοικητικές μέριμνες της αλυσίδας εφοδιασμού αγροτροφίμων. Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι δύο συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού, χρησιμοποιούν περισσότερο βιώσιμες μεθόδους και εφαρμογές από εκείνους των συμβατικών αγροτροφίμων , αλλά υπάρχουν επίσης βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω η ελληνική βιομηχανία βιολογικής τροφής.