Αποτύπωση της οργανωτικής κουλτούρας και του βαθμού ικανοποίησης, ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2011-08-30Συγγραφέας
Παπαμιχαήλ, Έλενα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
ΣΚΟΠΟΣ: Η οργανωτική κουλτούρα αποτελεί σημαντική μεταβλητή στη διοίκηση των μονάδων υγείας. Σκοπός της μελέτης είναι 1) η αποτύπωση της Οργανωτικής κουλτούρας (organizational culture) στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ καθώς και 2) η μέτρηση του βαθμού σύγκρουσης και ασάφειας ρόλων μεταξύ του προσωπικού του εν λόγω τμήματος.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Το δείγμα μελέτης αποτέλεσαν 119 εργαζόμενοι στην Παιδιατρική κλινική (από συνολικά 209), εκ των οποίων ποσοστό 13,4% (Ν=16) ήταν άνδρες και ποσοστό 86,6% (Ν=103) ήταν γυναίκες. Ποσοστό 21,8% των ερωτηθέντων ήταν ιατροί, 71,4% νοσηλευτές και 6,7% ειδικευόμενοι ιατροί.
Για τη μέτρηση της οργανωτικής κουλτούρας επιλέγηκε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς που αποτελεί μετάφραση του Organizational Culture Profile (OCP), ενώ για τη μέτρηση του βαθμού ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων επιλέγησαν δύο κλίμακες( Rizzo et al.) μεταφρασμένες στα ελληνικά. Τέλος, καταγράφηκε ο βαθμός ικανοποίησης από την εργασία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σύμφωνα με τις αντιλήψεις των εργαζομένων, ενώ όλα τα χαρακτηριστικά της οργανωτικής κουλτούρας (υποστηρικτικότητα, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, προσανατολισμός στην απόδοση, σταθερότητα, έμφαση στην ανταμοιβή, κοινωνική ευθύνη) θεωρούνται σημαντικά, κανένα από αυτά δεν προάγεται στην παιδιατρική κλινική. Το φύλο δεν επηρεάζει κανένα από τα χαρακτηριστικά της οργανωτικής κουλτούρας εκτός από την ανταγωνιστικότητα όπου οι άνδρες φέρονται να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί από τις γυναίκες (p-value=0.033). Όλοι οι εργαζόμενοι-και κυρίως οι ιατροί- θεωρούν τον προσανατολισμό στην απόδοση εξαιρετικά σημαντικό. Θεμελιώδεις έννοιες με στατιστική σημαντικότητα για όλες τις ηλικίες αποτελούν η καινοτομία (με έμφαση στην ηλικιακή ομάδα> 55ετών) και η σταθερότητα (με έμφαση στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών). Κάθε εργαζόμενος θεωρεί ότι το σταθερό εργασιακό περιβάλλον καθώς και η απουσία έντονων συγκρούσεων ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στην εργασία. Όλοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα αυτοί με μικρό χρόνο υπηρεσίας(1-5 έτη) θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την υποστηρικτικότητα, τη σταθερότητα και την έμφαση στην ανταμοιβή.
Στη μελέτη της σύγκρουσης και ασάφειας ρόλων διαπιστώθηκαν τα εξής: Δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση φύλου, οικογενειακής κατάστασης και επιπέδου εκπαίδευσης με τη σύγκρουση ή ασάφεια ρόλων. Αντίθετα, σημαντική συσχέτιση διαπιστώθηκε στα έτη προϋπηρεσίας σε σχέση με τη ασάφεια ρόλων. Όσο αυξάνονται τα έτη προϋπηρεσίας τόσο οι ρόλοι καθίστανται σαφέστεροι. Εργαζόμενοι που εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εργασία τους παρουσιάζουν σε βαθμό στατιστικά σημαντικό σαφείς και μη συγκρουσιακούς ρόλους. Αντιθέτως, τα λιγότερο ικανοποιημένα άτομα χαρακτηρίζονται από ασαφείς και συγκρουσιακούς ρόλους. Η αύξηση της προϋπηρεσίας καθορίζει και αποσαφηνίζει τους ρόλους με αποκορύφωμα την ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών.
Στο τρίτο μέρος του ερωτηματολογίου απαντήθηκαν ερωτήσεις σχετικές με το επίπεδο ικανοποίησης. Η πλειονότητα των εργαζομένων (9 στους 10) δηλώνει αρκετά ικανοποιημένη από την εργασία στο σύνολό της , 8 στους 10 δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από τις απολαβές τους ενώ 7 στους 10 δηλώνουν μέτρια /αρκετά ικανοποιημένοι από τις προοπτικές ανέλιξής τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ δεν φαίνεται να διέπεται από ισχυρή κουλτούρα. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις των εργαζομένων διαπιστώνεται χάσμα μεταξύ της ιδανικής και υφιστάμενης οργανωτικής κουλτούρας. Η ασάφεια των ρόλων αμβλύνεται με την αύξηση της ηλικίας και της προϋπηρεσίας. Παρά τη διάσταση μεταξύ ιδανικής και υφιστάμενης κουλτούρας, οι εργαζόμενοι στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από την εργασία τους συνολικά.