Εφαρμογή των αρχών της διοίκησης ολικής ποιότητας στον δημόσιο τομέα. Μελέτη περίπτωσης διεύθυνσης υπηρεσίας δόμησης Δήμου Χανίων
Abstract
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αναστροφής της αρνητικής εικόνας που έχουν οι πολίτες προς τον Δημόσιο Τομέα. Καταβάλλονται προσπάθειες ποιοτικότερης και ταχύτερης εξυπηρέτησης, μείωση της γραφειοκρατίας και αύξηση της διαφάνειας των συναλλαγών.
Αυτός ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και η αλλαγή νοοτροπίας, δεν καθορίζεται μόνο από τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που ήδη επιχειρούνται σε εθνικό επίπεδο.
Η παρούσα διατριβή εξετάζει τις απόψεις των συναλλασσόμενων σε σχέση με την οργάνωση, την εξυπηρέτηση και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από την Πολεοδομία (Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης) του Δήμου Χανίων, διερευνώντας ταυτόχρονα την ανάγκη εφαρμογής των αρχών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στην συγκεκριμένη Υπηρεσία.
Όπως είναι γνωστό οι Πολεοδομίες παρέχουν τις αναγκαίες εγκρίσεις και άδειες για την χωροταξική και πολεοδομική ανάπτυξη του τόπου και ως εκ τούτου επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και την οικονομική ανάπτυξη.
Στις συνθήκες της παρατεταμένης κρίσης που διέρχεται η Ελληνική κοινωνία ο τεχνικός και κατασκευαστικός κλάδος, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Συνδυάζοντας την κατάσταση αυτή με την υπό-στελέχωση του Δημοσίου Τομέα, η δυσμενής θέση στην οποία βρίσκονται οι Πολεοδομίες της χώρας σε σχέση με την αποτελεσματικότητα τους, την ικανοποίηση των συναλλασσόμενων και εν τέλει την συμμετοχή τους στην ανάπτυξη είναι προφανής.
Μια αναδιοργάνωση του Δημοσίου τομέα φαίνεται να είναι επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει ευελιξία και απεμπλοκή από τις δυσλειτουργίες και τις αναποτελεσματικότητες που παρατηρούνται.