Επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) στο Συναιτερισμό Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσων (ΣΥ. ΦΑ. Κ)
Abstract
Στην παρούσα εργασία, αναπτύσσεται η ανάλυση του Επιχειρηματικού Σχεδίου του Ομίλου ΣΥ.ΦΑ.Κ. Πρόκειται για μια φαρμακαποθήκη με έδρα το νησί της Κρήτης και συγκεκριμένα το Ηράκλειο.
Στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης αυτής γίνεται μια αποσαφήνιση της έννοιας του Επιχειρηματικού Σχεδίου και της σημασίας που αυτό έχει. Επίσης, παρατίθενται και επεξηγούνται οι φάσεις που έχει ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο, έως την ολοκλήρωσή του, καθώς επίσης και οι στόχοι που προσπαθούν να επιτευχθούν μέσα από την υλοποίησή του.
Το δεύτερο κεφάλαιο είναι περισσότερο αναλυτικό αναφορικά με τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Σχεδίου εντός των λειτουργιών μιας επιχείρησης. Παρουσιάζεται το γενικότερο περιβάλλον, το οποίο διακρίνεται σε δυο (2) υποκατηγορίες, Εσωτερικό Περιβάλλον και Εξωτερικό Περιβάλλον. Το Εξωτερικό Περιβάλλον με τη σειρά του διακρίνεται στο Μίκρο – περιβάλλον και στο Μάκρο – περιβάλλον. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο γίνεται επίσης και μια συνοπτική παρουσίαση της ανάλυσης S.W.O.T., ενός πολύ σημαντικού εργαλείου, το οποίο αποτυπώνει την πραγματική θέση της επιχείρησης σε δεδομένη χρονική στιγμή.
Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας, γίνεται παρουσίαση του Ομίλου ΣΥ.ΦΑ.Κ.. Δίνονται στοιχεία που αφορούν στο προφίλ του Ομίλου, τα προϊόντα που διαθέτει, ποιοι είναι οι πελάτες του και ποιοι οι προμηθευτές του. Επίσης, αναλύονται ενδελεχώς πληροφορίες που αφορούν τα προϊόντα του, όπως είναι η τιμή πώλησης, ο τρόπος διανομής, καθώς και η προβολή αυτών. Τέλος, δυο (2) πολύ σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου αυτού είναι, τόσο η ανάλυση του μάκρο – περιβάλλοντος του Ομίλου, αλλά και η S.W.O.T. ανάλυσή του, όπου αποτυπώνεται η εικόνα και οι προοπτικές του.
Στο τέταρτο κεφάλαιο της μελέτης εξετάζεται η σχέση και η θέση που έχει ο Όμιλος ΣΥ.ΦΑ.Κ., μέσα στο ανταγωνιστικό πλαίσιο του κλάδου του. Αναπτύσσεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακαποθηκών, αναλύονται οι κυριότεροι ανταγωνιστές που υπάρχουν, ενώ εξετάζεται και η σχέση διαπραγμάτευσης που υπάρχει μεταξύ των προμηθευτών και των πελατών. Το κεφάλαιο αυτό κλείνει με μια αναφορά στις μελλοντικές προοπτικές που παρουσιάζει ο κλάδος στην Ελλάδα.
Το πέμπτο και έκτο κεφάλαιο της μελέτης αφορούν αποκλειστικά έρευνα με ερωτηματολόγια που διενεργήθηκε, προκειμένου να αποτυπωθεί και να εξετασθεί ο βαθμός ικανοποίησης των συνεταιρισμένων φαρμακείων, αλλά και των φαρμακοποιών – μετόχων από τις υπηρεσίες, αλλά και από την εξυπηρέτηση που παρέχει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσων προς τα μέλη του. Η μελέτη ολοκληρώνεται με το έβδομο κεφάλαιο, στο οποίο περιγράφονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν, κυρίως μέσα από την εξέταση και αποτύπωση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου, καθώς επίσης και προτάσεις που διατυπώνονται, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ομίλου προς τους πελάτες του.