dc.description.abstract | Ο σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η σύγκριση μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς δεν έχει προηγηθεί η δημοσίευση παρόμοιας μελέτης. Όπως είναι ήδη γνωστό το τελευταίο διάστημα, οπότε και η διεθνής οικονομική κρίση έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναφέρονται στο Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα.
ΣΥΝΟΨΗ
Ειδικά κατά το 2009, τα δύο τραπεζικά συστήματα φάνηκε να αντιμετωπίζονται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες ως εναλλακτικές επιλογές, κυρίως για τις καταθέσεις τους. Η μεταφορά σημαντικών κεφαλαίων από τις Ελληνικές προς τις Κυπριακές τράπεζες αποτέλεσε μία πρακτική που χρήζει μελέτης. Ποιες ακριβώς αιτίες οδήγησαν σε αυτήν την αντίδραση; Ήταν λόγοι ψυχολογικοί ή οφείλονταν σε μία καλύτερη εικόνα των Κυπριακών τραπεζών ως προς την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά τους, ή ακόμη η εικόνα της Κυπριακής Οικονομίας γενικότερα ήταν εκείνη που οδήγησε σε αυτήν την επιλογή; Η απάντηση θα προέλθει κατόπιν της μελέτης και κατάταξης των Κυπριακών και των Ελληνικών Τραπεζών σε μία κοινή λίστα, ώστε να φανεί αν πράγματι οι πρώτες διασφαλίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους καταθέτες, βάσει της φερεγγυότητάς τους.
Αποτελεί συνεπώς σημαντική συνεισφορά προς κάθε ενδιαφερόμενο, τράπεζες, μετόχους, κυβερνητικά στελέχη, καταθέτες, δανειολήπτες κ.λπ. να γνωρίζουν σε συγκριτικό επίπεδο δύο συστήματα τα οποία αντιμετωπίζονται από τους καταθέτες και επενδυτές ως συμπληρωματικά ή υποκατάστατα. Επίσης, αν και τα δύο συστήματα θεωρούνται ασφαλή αλλά και αποδοτικά, από την ανάλυσή μας θα επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε τόσο τα αδύνατα όσο και τα δυνατά σημεία τους, συνεισφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο με τη μελέτη μας στην ορθή ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών. | el_GR |