Παρουσίαση διοικητικού μοντέλου λειτουργίας υπηρεσιών αιμοδοσίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα
Abstract
ΕΙΣΑΓΩΓΗ : Η μελέτη εξετάζει τα συστήματα των υπηρεσιών αιμοδοσίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, ώστε να προκύψουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε συστήματος. Η οργανωτική δομή της Ελλάδας έχει ένα αποκεντρωμένο μοντέλο υπηρεσιών αιμοδοσίας, πολύ μεγάλο αριθμό υπηρεσιών με βάση το μέγεθος και τον πληθυσμό της και όλες έχουν πλήρεις αρμοδιότητες. Αναγκαία κρίνεται η αναδιοργάνωση σε πιο συγκεντρωτικό μοντέλο το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά που όχι μόνο θα είναι πιο οικονομικά αποδοτικό αλλά θα συμβάλει περισσότερο στη διασφάλιση της επάρκειας, της ποιότητας και της ασφάλειας του αίματος.
ΜΕΘΟΔΟΣ : Χρησιμοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση (ιστορική αναδρομή για το διοικητικό μοντέλο της αιμοδοσίας στην χώρα μας μέχρι σήμερα) και συγκριτική αξιολόγηση της ελληνικής πραγματικότητας με μοντέλα άλλων χωρών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Στον κατακερματισμό των υπηρεσιών αιμοδοσίας οφείλεται κατά κύριο λόγο το υψηλό κόστος του αίματος, η ανεπάρκεια σε αίμα και παράγωγα αίματος η ανυπαρξία ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου για την ποιότητα και την ασφάλεια του αίματος, έλλειψη ενός ενιαίου συστήματος μηχανοργάνωσης αλλά και οι δυσλειτουργίες που σχετίζονται με διαδικασίες που αφορούν αιμοδότες και χρήστες αίματος. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών αιμοδοσίας με υιοθέτηση του συγκεντρωτικού μοντέλου στην Ελλάδα θα δώσει άμεσες λύσεις σε πολλά προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα συστήματα αιμοδοσίας επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε χώρας, οπότε για την επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε μιας. Το συγκεντρωτικό σύστημα που προτείνεται για την Ελλάδα θα συντελέσει στην καλύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, θα συμβαδίζει με τις τρέχοντες επιστημονικές εξελίξεις, θα παράγει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες τόσο για τους ασθενείς αλλά και για τους αιμοδότες που με την σειρά τους πρέπει να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της επάρκειας και της ασφάλειας του αίματος στο ταξίδι του αίματος που ξεκινά από τον αιμοδότη και καταλήγει στο λήπτη.