Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού της χώρας
Abstract
Η κατανόηση των επιπτώσεων της Ελληνικής κρίσης στην ψυχική υγεία και στην κοινωνική συνοχή τα τελευταία χρόνια, επιβάλει την γνώση των παραγόντων που συντέλεσαν στο τρόπο εξέλιξης της οικονομικής κρίσης και των συνθηκών που επικρατούν στην ζωή, στην υγεία του γενικού πληθυσμού της χώρας.
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να διερευνηθούν οι οικονομικές συνέπειες στα πρωτογενή αποτελέσματα της κρίσης στο επίπεδο του εισοδήματος, της αγοραστικής δύναμης, της εργασιακής κατάστασης των ατόμων. Οι συνέπειες αυτές αναφέρονται στην ανεργία, την επιδείνωση των όρων εργασίας, την μείωση του εισοδήματος και μια σειρά από αποτελέσματα που μπορούν να αποτιμηθούν σε χρηματικό κόστος. Δευτερογενώς η πιθανή συσχέτιση των ισχυρών οικονομικών δεικτών, ανεργία, μεταβολή του μέσου εισοδήματος με το επίπεδο νοσηρότητας, θνησιμότητας, της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας στο γενικό πληθυσμό.
Η μεταπτυχιακή εργασία θα ακολουθήσει την μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, το υλικό της παρούσης εργασίας αποτέλεσαν επιστημονικά άρθρα και άλλο υλικό, ύστερα από αναζήτηση στην Διεθνή και Ελληνική βιβλιογραφία και σε διεθνείς βάσεις δεδομένων Pub Med, Med line, Psycarticles με λέξεις κλειδιά, economic crisis,mental health,Greece
Η επιστημονική έρευνα έχει καταδείξει ότι η οικονομική κρίση προκαλεί πλήγματα στην υγεία του πληθυσμού ανισομερώς κατανεμημένα στην κοινωνική κλιμάκωση. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου για πρόωρη θνησιμότητα και υψηλή νοσηρότητα. Η ανεργία, το χαμηλό εισόδημα και η ανέχεια, έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των δαπανών για την υγεία, την αναβολή ή την καθυστέρηση της θεραπείας κα την μη προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας, εγείροντας ηθικό και κοινωνικό ζήτημα Η οικονομική κρίση τροφοδοτεί μια αλληλουχία γεγονότων που προκαλούν αλλαγές στις κοινωνικές ισορροπίες, ωθώντας πλατιές μάζες πολιτών στις άκρες του κοινωνικού πλαισίου, κυρίως από την απώλεια εργασίας. Η υψηλή αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας λαμβάνουν τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης με κοινωνικές επιπτώσεις, μέρος των οποίων εντοπίζεται στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού.
Η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, οι προσβάσιμες, αποτελεσματικές και αποδοτικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και η αναγκαία, σταδιακή και μεθοδική μετάβαση των δομών και των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας από την ιδρυματική περίθαλψη στην κοινότητα θα διευκολύνει τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας που αφορούν τους πολίτες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση