Show simple item record

dc.contributor.advisorΔιλμπέρη, Αθηνά
dc.contributor.authorΔελή, Ηλέκτρα
dc.contributor.otherDeli, Electra
dc.coverage.spatialΚύπροςel_GR
dc.date.accessioned2015-07-22
dc.date.accessioned2015-07-22T10:22:40Z
dc.date.available2015-07-22T10:22:40Z
dc.date.copyright2015-05
dc.date.issued2015-07-22
dc.identifier.otherMBA/2015/00313el_GR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11128/1974
dc.descriptionΠεριέχει βιβλιογραφικές παραπομπές.el_GR
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία αναλύει το φαινόμενο του γαστρονομικού τουρισμού με την χρήση της μελέτης περίπτωσης της Θεσσαλονίκης, μίας πόλης ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στους Ευρωπαίους τουρίστες όσο και παγκοσμίως. Αρχικά, αναλύθηκε η βιβλιογραφική ανασκόπηση της εργασίας, στην οποία προσδιορίστηκε η θεωρία γύρω από το μάρκετινγκ τουριστικών προορισμών, τον κύκλο ζωής ενός τουριστικού προορισμού, τις ανταγωνιστικές στρατηγικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται στους τουριστικούς προορισμούς, ενώ αναφέρθηκαν και τα συστατικά μέρη της τουριστικής τοποθεσίας. Στην συνέχεια του κεφαλαίου αυτού, αναλύθηκε η θεωρία πάνω στην σχέση γαστρονομίας με τον τουρισμό. Πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι ο γαστρονομικός τουρισμός έχει και προοπτικές ανάπτυξης, ενώ πολλές πόλεις παγκοσμίως χρησιμοποιούν τις γαστρονομικές τους ιδιαιτερότητες ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες. Βεβαίως, η γαστρονομία είναι συνυφασμένη με τον τουρισμό μιας και η πλειοψηφία των επισκεπτών θα δοκιμάσει την τοπική κουζίνα. Επιπλέον, οι γαστρονομικοί τουρίστες δεν ξεχωρίζουν με μεγάλη ευκολία σε σχέση με τους απλούς επισκέπτες. Μία από τις βασικές τους διαφορές όμως είναι ότι αναζητούν όχι μόνο γαστρονομικές ιδιαιτερότητες στην πόλη που επισκέπτονται αλλά συμμετέχουν και σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σχετικές με την γαστρονομία. Στο ερευνητικό πλαίσιο της εργασίας, διανεμήθηκε ένα ερωτηματολόγιο σε αλλοδαπούς επισκέπτες στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Συλλέχθηκαν εκατό ερωτηματολόγια και σκοπός ήταν να αναζητήσουμε τους λόγους που οι συγκεκριμένοι επισκέπτες επέλεξαν την Θεσσαλονίκη και αν η γαστρονομία της πόλης τους ικανοποίησε και είναι στοιχείο που τους κάνει να επισκεφτούν ξανά την συγκεκριμένη πόλη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ενώ οι επισκέπτες που ερωτήθηκαν μπορούν να θεωρηθούν γαστρονομικοί, η γαστρονομία της πόλης δεν τους επηρεάζει σημαντικά ώστε να επισκεφτούν την πόλη στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι η ικανοποίηση τους κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Συμπερασματικά, οι τοπικοί φορείς μπορούν να ενισχύσουν την προώθηση των γαστρονομικών ιδιαιτεροτήτων της πόλης στο εξωτερικό, ώστε οι επισκέπτες να αναζητήσουν τις γεύσεις αυτές και να αντλήσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση. Σε περίπτωση που η στρατηγική αυτή είναι επιτυχής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τοπικούς φορείς άλλων πόλεων που χαρακτηρίζονται επίσης από γαστρονομικές ιδιαιτερότητες.el_GR
dc.format.extent82 σ. 30 εκ.el_GR
dc.languagegrel_GR
dc.language.isogrel_GR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessel_GR
dc.subjectΓαστρονομικός Τουρισμόςel_GR
dc.subjectΣτρατηγικές μάρκετινγκel_GR
dc.subjectGastronomic Tourismel_GR
dc.subjectMarketing Strategiesel_GR
dc.titleΜάρκετινγκ τουριστικών προορισμών με έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκηςel_GR
dc.typeΜεταπτυχιακή Διατριβήel_GR
dc.description.translatedabstractThis dissertation analyzes the phenomenon of gastronomic tourism by using the case study of Thessaloniki, a city especially popular to both European tourists and worldwide. Firstly, the literature review was analyzed, which determined the theory surrounding the marketing of tourist destinations, the life cycle of a tourist destination, the competitive marketing strategies used in tourist destinations, and the components of the tourist location were reported. Then in the same chapter, the theory relating gastronomy with tourism was analyzed. It should be noted that the gastronomic tourism is characterized by growth prospects, while many cities worldwide use their gastronomic particularities to attract visitors. Of course, the gastronomy is intertwined with tourism since the majority of visitors experience the local cuisine. In addition, the culinary tourists are not indistinguishable with great ease compared with ordinary visitors. One of the key differences, however, is that they seek not only culinary peculiarities in town visiting but also participate in events and activities related to gastronomy. In the context of the research work, a questionnaire was distributed to foreign visitors to Macedonia airport. A hundred questionnaires were collected and the purpose was to look for the reasons that these visitors have chosen Thessaloniki and if the gastronomy of the city is an element of satisfaction that makes them to visit the city again. The survey results show that while visitors surveyed can be considered as culinary, the city gastronomy will not affect them significantly to visit the city in the future, despite the fact that their satisfaction fluctuated at high levels. To conclude, local authorities can strengthen the promotion of the city's culinary peculiarities abroad, in order to foreign visitors look for these flavors and derive more satisfaction. If this strategy is successful, it can be used by local authorities of other cities that are also characterized by culinary peculiarities.el_GR
dc.format.typepdfel_GR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record