Ο εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος ως μέσο για την αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών τους
Abstract
Το δυναμικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται οι σύγχρονες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να κερδοφορήσουν, τις ωθεί συχνά στην εφαρμογή σύνθετων οικονομικών πολιτικών και περίπλοκων διαδικασιών. Στην εφαρμογή αυτή εμπεριέχονται αρκετοί επιχειρηματικοί κίνδυνοι και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους θεωρείται επιβεβλημένη. Ο τακτικός έλεγχος, εσωτερικός κυρίως αλλά και εξωτερικός, είναι ένα μέτρο που λαμβάνεται από αρκετές επιχειρήσεις του εξωτερικού για την διαφύλαξη της ορθής τους λειτουργίας.
Οι κυπριακές επιχειρήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές και προκατειλημμένες όσον αφορά τον έλεγχο τους. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, πιστεύει το κόστος από τον έλεγχο δεν επιφέρει τα ανάλογα οφέλη στην επιχείρηση. Για τον λόγο αυτό, ήταν αναγκαία η σύγκριση των επιχειρήσεων με συστηματικό έλεγχο, από ανεξάρτητους ελεγκτές, έναντι των επιχειρήσεων που η επιθεώρηση των συστημάτων του εσωτερικού τους ελέγχου περιορίζεται τυπικά στη μια φορά ετησίως, από εξαρτημένο από την επιχείρηση υπάλληλο.
Η σύγκριση έδειξε ότι οι επιχειρήσεις με συστηματικό έλεγχο, έχουν καλύτερες αποδόσεις και δείχνουν σημάδια ανάκαμψης παρά την οικονομική ύφεση. Η δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων, δεν έδειξε τα ίδια σημάδια ανάκαμψης και αποδοτικότητας.
Συμπερασματικά, ο συστηματικός έλεγχος των επιχειρήσεων, βοηθά στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, μειώνει τον χρόνο και το κόστος των διαδικασιών και βοηθά την επιχείρηση να γίνει πιο παραγωγική και αποδοτική. Επιπρόσθετα, μειώνει τις πιθανότητες να διαπραχθούν απάτες και περιστατικά κατάχρησης εξουσίας εντός της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η καλή σχέση μεταξύ υφιστάμενων και προϊστάμενων, μεταξύ διοικητικών συμβούλων και ιδιοκτητών καθώς και η σχέση μεταξύ της εταιρίας και όλων των ενδιαφερόμενων μερών αυτής.