Οι συνεργατικοί σχηματισμοί συνεργασίας ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας: μελέτη περίπτωσης Corallia Cluster
Abstract
Η διεθνής οικονομική κρίση ανέδειξε την αδυναμία ανταπόκρισης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις νέες συνθήκες της αγοράς. Ο κύριος λόγος εντοπίζεται στην μικρή διάθεση ή την πλήρη έλλειψη χρηματοροών από αγορές του εξωτερικού, ενώ δευτερευόντως αναγνωρίζεται η τάση (επιδίωξη) των επιχειρήσεων να έχουν ως κύριο πελάτη το Ελληνικό Κράτος (οριζόμενο τόσο από τους όρους «στενό» ή «ευρύ» Δημόσιο). Μελετώντας το πρόσφατο παρελθόν της Ελληνικής Οικονομίας είναι δυνατόν να εντοπιστεί επιπλέον ένα παράδοξο. Η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι είτε Μικρές/Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, δίχως όμως την ύπαρξη ενός πλαισίου υποστήριξής τους, ως εθνικό εργαλείο ανάπτυξης, προκειμένου να διευκολύνεται η ίδρυσή τους, η λειτουργία τους αλλά και η πρόσβασή τους σε αγορές του εξωτερικού. Αντίθετα, σε σύγκρουση με τη μορφολογία της ελληνικής αγοράς, κανονιστικό πλαίσιο και μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια μόνο προς όφελος μεγάλων ή πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι προς έρευνα, καθώς η ύφεση της ελληνικής αγοράς δεν αναδεικνύει την εγχώρια αγορά ως μέσο χρηματοδότησης της επιχείρησης και κατ’ επέκταση της βιωσιμότητάς της.
Απαιτείται επομένως να επενδυθεί κεφάλαιο και προσδοκίες από την ελληνική πολιτεία αλλά και από τους θεσμικούς επενδυτές σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην καινοτομία και θα παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες και κερδοφόρες. Αυτή η διπλωματική διατριβή έχει εμπνευστεί από μια παλαιότερη προσπάθεια ΜμΕ να συστήσουν ένα Συνεργατικό Σχηματισμό (ΣΣ – business cluster) προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανυπέρβλητα προβλήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η λύση των ΣΣ αναδεικνύεται ως καταλύτης ωρίμανσης της επιχείρησης και μοχλός ανάπτυξης ενός επιχειρηματικού κλάδου ή μιας αγοράς. Επιπλέον ως δευτερεύων στόχος της διατριβής είναι η μελέτη περίπτωσης του Corallia Clusters Initiative το οποίο λειτουργεί ως δημιουργός και διαχειριστής τέτοιων ΣΣ και έχει αποτελέσει υπόδειγμα ανάπτυξης ΣΣ για όλη την Ελλάδα.
Σκοπός της διατριβής δεν είναι μόνο η αποτύπωση των πλεονεκτημάτων των ΣΣ, όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και η καταγραφή των πραγματικών ωφελειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ΣΣ, και ειδικά στην περίπτωση του Corallia Cluster. Επιδίωξη είναι να αποτελέσει η διατριβή ένα μικρό λιθαράκι της λύσης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης πλήθους νεοφυών επιχειρήσεων που θα αξιοποιήσουν το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης που διαθέτουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων, που θα περιορίσει την διαρροή ευφυΐας προς το εξωτερικό, και θα ενισχύσει το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών προς όφελος της Ελλάδας.