Η αποτελεσματικότητα και το οικονομικό όφελος απο τη χρήση της υποκλασματοποιημένης ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού
Abstract
Σκοπός: Ο στόχος της παρούσας διατριβής είναι διττός. Αρχικά ο προσδιορισμός του κόστους αλλά και της ασφάλειας - αποτελεσματικότητας της χρήσης της υποκλασματοποιημένης ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού στην Κύπρο. Είναι η πρώτη έρευνα στην Κύπρο που ασχολείται με την υποκλασματοποίηση της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού και τον υπολογισμό του κόστους θεραπείας, σε σχέση με τη συμβατική τεχνική καθώς και το εάν θα μπορούσε να είναι μια αποδεκτή θεραπεία από τους ακτινοθεραπεύτες που εργάζονται στην Κύπρο. Η διατριβή έχει ως στόχο να συμβάλει στη διεύρυνση της γνώσης, τόσο στο τομέα της κοστολόγησης της ακτινοθεραπείας του μαστού, όσο και γενικότερα στο τομέα των Οικονομικών της Υγείας, ώστε να εμπλουτίσει την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία και να καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν.
Μεθοδολογία: Αναζητήθηκαν από το Εθνικό Αρχείο Καρκίνου αναδρομικά οι ιστολογικές εκθέσεις των ασθενών που είχαν ιστολογική επιβεβαίωση για καρκίνο μαστού και είχαν υποβληθεί σε ογκεκτομή ή μαστεκτομή, λεμφαδένα φρουρό ή λεμφαδενικό καθαρισμό. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τις διεθνείς ενδείξεις και θεραπευτικές οδηγίες ποιες από τις αυτές τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν να υποβληθούν σε υποκλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία, εάν αυτές συμφωνούσαν ή εάν το σχήμα ΑΚΘ χρησιμοποιείτο στην Κύπρο. Υπολογίστηκε το κόστος της ακτινοθεραπείας που έλαβαν οι γυναίκες σύμφωνα με το καθορισμένο πρωτόκολλο, για το κόστος της κάθε συνεδρίας ακτινοθεραπείας. Στη συνέχεια αξιολογήθηκε ο ίδιος αριθμός γυναικών –πληθυσμός εάν ήταν εφικτό να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία με την υποκλασματοποιημένη τεχνική –ποια θα ήταν η κοστολόγηση της θεραπείας τους. Υπολογίστηκε το κόστος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα μιας και δεν υπάρχουν σαφείς κοστολογήσεις στην Κύπρο. Συμπληρωματικά δόθηκαν ερωτηματολόγια στους Ακτινοθεραπευτές-Ογκολόγους της Κύπρου εάν συμφωνούν με αυτή την τεχνική και εάν θα ήταν εφικτό να τη χρησιμοποιηθεί. Εάν εκτιμούν ότι θα συνέβαλλε στην ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και στην παροχή υπηρεσιών αφού θα ήταν λιγότερες οι μέρες θεραπείας.
Αποτελέσματα: Από το 1090 περιστατικά των γυναικών με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τις απολυτές ενδείξεις που ανασυρθήκαν από τις διεθνείς οδηγίες θα μπορούσαν να λάβουν το βραχυχρόνιο σχήμα θεραπείας (υποκλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία) οι 138 ασθενείς. Το άμεσο κόστος που υπολογίστηκε από τη χρήση 6
της συγκεκριμένης τεχνικής σε σύγκριση με τη συμβατική ακτινοθεραπεία ήταν σημαντικά μικρότερο. Όσον αφορά τις απαντήσεις που λάβαμε από τα ερωτηματολόγια οι Ακτινοθεραπείες -Ογκολόγοι της Κύπρου δείχνουν να εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη τεχνική να γνωρίζουν τις πιθανές παρενέργειες της αλλά και το ποσό σημαντικό είναι το οικονομικό όφελος για τον κρατικό μηχανισμό αλλά και για τις ιδίες τις άρρωστες.
Συμπεράσματα: Με την ανάλυση των δεδομένων επιδιώκεται να τεκμηριωθεί αφενός η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αλλά και το χαμηλότερο κόστος αυτής της τεχνικής ακτινοθεραπείας για συγκεκριμένο αριθμό ασθενών με καρκίνο του μαστού, δεδομένου ότι η ακτινοθεραπεία αποτελεί θεραπευτική επιλογή του 70% των καρκινοπαθών. Ουσιαστικά η παρούσα διατριβή, αποτελεί την πρώτη μελέτη στην Κύπρο η διερεύνησε την ύπαρξη μειωμένης κοστολόγησης για την Ακτινοθεραπεία του μαστού σε όσες γυναίκες έχει ένδειξη. Επιπρόσθετα, η διατριβή αυτή, είναι η πρώτη στον ευρύτερο ελληνικό χώρο η οποία θα εξετάσει συγκεκριμένους νοσολογικούς / ιατρογενείς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν το λειτουργικό άμεσο κόστος των Νοσοκομείων. Τέλος, αποτελεί την πρώτη μελέτη, η οποία ρώτησε την γνώμη των ειδικών για την υποκλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία. Το βασικότερο συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει από τη παρούσα διατριβή, είναι το γεγονός ότι πλέον τόσο η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, άλλα και οι διάφορες διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι σε θέση να προσδιορίσουν το λειτουργικό κόστος. Επίσης, έχουν την δυνατότητα της άμεσης πληροφόρησης για τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και με τους απαραίτητους χειρισμούς και τις κατάλληλες αποφάσεις, μπορούν να προβούν σε μειώσεις του κόστους αυτού. Η ραγδαία αύξηση του κόστους για την αντιμετώπιση του καρκίνου και η συμβολή της αύξησης αυτής στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγεί στην ανάγκη για μείωση του κόστους θεραπείας χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται ελάττωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης, ύφεσης, αλλά και περικοπής των δημοσίων δαπανών, επιτακτική είναι η ανάγκη συγκράτησης του κόστους σε όλους τους δημόσιους φορείς.