Περιγραφή και ανάλυση του συστήματος DRGs στην Κυπριακή Δημοκρατία
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-07-15Συγγραφέας
Τσοβίλης, Παναγιώτης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Οι διαγνωστικές Ομοειδείς Κατηγορίες (Diagnosis Related Groups, DRGs) αποτελούν ένα σύστημα το οποίο εξυπηρετεί την προοπτική αποζημίωσης των οργανισμών υγείας. Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα στο Πανεπιστήμιο του Yale και εφαρμόστηκες στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 80, όπου χρησιμοποιούνταν στην αποζημίωση των υπηρεσιών και την χρηματοδότηση των νοσοκομείων των ΗΠΑ Ακολούθησε ραγδαία εξάπλωση και εφαρμογή των DRGs στις περισσότερες χώρες, τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρώπη. Στην Κύπρο η μόνη προσπάθεια εφαρμογής των DRGs στηρίζεται στην πιλοτική προσπάθεια υιοθέτησης του συστήματος σε τρία νοσοκομεία με ταυτόχρονη εκπαίδευση 30 κωδικοποιητών.
Σκοπός είναι η περιγραφή και η ανάλυση των συστημάτων DRGs
Μεθοδολογία Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση μέσα από την οποία περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας των DRGs σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες ανά τον κόσμο και μέσα από την περιγραφή αναδείχθηκαν τα θετικά οφέλη που δύναται να επωμιστεί και η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από την υιοθέτηση ενός συστήματα DRGs σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον γίνεται λόγος και για μερικές δυσκολίες και πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν από την υιοθέτηση μιας τέτοιας μεθόδου αποζημίωσης παροχέων υγείας.
Αποτελέσματα: Μέσα από τη συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση αναδεικνύονται τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από την εισαγωγή των DRGs τα οποία εστιάζουν κυρίως στη βελτίωση της διαφάνειας, στη διασφάλιση της ποιότητας στη χρήση του ως εργαλείο χρηματοδότησης και συγκριτικής αξιολόγησης. Όσον αφορά στις δυσκολίες και στα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν από την εφαρμογή του συστήματος οφείλονται κυρίως στην ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας.
Συμπεράσματα: Η χρήση των συστημάτων DRGs επιφέρει θετικά αποτελέσματα στα συστήματα υγείας, στους ερευνητές, στη διοίκηση των μονάδων υγείας, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, σε κλινικό και πρακτικό και διεθνές επίπεδο.