Χρηματοδοτικά εργαλεία ως μηχανισμοί στήριξης των μικρών επιχειρήσεων στο Νομό Θεσσαλονίκης
Abstract
Η συγκεκριμένη διατριβή αποσκοπεί στην ανάλυση των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων στη χώρα μας. Επίσης, δίνεται έμφαση στη χρηματοοικονομική διάσταση των επενδύσεων και πως μπορούν αυτές να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας. Σημαντική είναι η ανάλυση που γίνεται σε κάθε κλάδο που υιοθετούνται και εφαρμόζονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία, διαμορφώνοντας τα εκάστοτε χρηματοδοτικά κλαδικά χαρακτηριστικά.
Βασική επιδίωξη και καινοτομία της έρευνας είναι η σύγκριση των στοιχείων από βιβλιογραφία, ηλεκτρονικές και άλλες πηγές σχετικά με τους στόχους που έχουν τεθεί για τα χρηματοδοτικά εργαλεία με πραγματικά στοιχεία και αποτελέσματα της αγοράς και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Η παρούσα εργασία δομείται συνολικά σε τέσσερα κεφάλαια, εκ των οποίων τα τρία από αυτά καλύπτουν το θέμα σε θεωρητικό επίπεδο, και το τελευταίο είναι η εμπειρική έρευνα. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφερόμαστε γενικά στον κλάδο της χρηματοδότησης των επενδύσεων, και στην σημαντικότητα που έχουν, αλλά και την χρηματοοικονομική διάσταση που φέρουν. Στο δεύτερο κεφάλαιο κάνουμε μια εισαγωγή στα χρηματοδοτικά εργαλεία, παραθέτοντας τον ορισμό τους και τα οφέλη που έχουν, αλλά και τις κατηγορίες στις οποίες ταξινομούνται. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση επιλεγμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, από τα παραδοσιακά, τα εναλλακτικά, και την χρηματοδότηση από την ΕΕ. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται το πρακτικό μέρος της εργασίας το οποίο προσπαθεί να αναδείξει όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην εύρεση λύσεων σχετικά με τις επενδύσεις και την χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Σημαντικό κομμάτι της έρευνας είναι η διεξαγωγή συμπερασμάτων και η κριτική ανάλυση σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία όσον αφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά τους, όπως και οι προτάσεις για λύσεις των προβλημάτων που προκύπτουν.