Απο την ΟΝΕ στα μνημόνια: Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μέσα στη δίνη της χρεοκοπίας του κράτους
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2015-07-15Συγγραφέας
Καραγιορδανίδης, Γιώργος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στο 1ο κεφάλαιο αυτής της εργασίας περιγράφεται το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας πριν και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Συγκεκριμένα περιγράφονται οι επιτυχίες της χώρας μας σε μακροοικονομικό επίπεδο κατά την περίοδο 1994-1999 (με την μείωση του δημόσιου χρέους, τον περιορισμό των ελλειμμάτων στο 3% και τους ευνοϊκούς ρυθμούς πληθωρισμού, άρα την επίτευξη των όρων της Σύγκλισης) με συνέπεια την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την υιοθέτηση του κοινού Ευρωπαϊκού νομίσματος. Στη συνέχεια αναλύονται οι πρωτόγνωρες ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα κατά την οκταετία 2000-2007, αλλά που δυστυχώς δεν αποτέλεσαν την αφορμή για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να επιτευχθούν, και εδραιωθούν οριστικά, οι όροι της Σύγκλισης.
Στο 2ο κεφάλαιο περιγράφεται η κρίση στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των εξελίξεων και για την ελληνική κρίση χρέους. Αναλύονται οι λόγοι και τα αίτια που προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Άμεση συνέπεια της κρίσης των ΗΠΑ ήταν η ραγδαία αύξηση του συστημικού κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και συνέπεια αυτού, του μακροοικονομικού κινδύνου, του κινδύνου ρευστότητας, του πιστωτικού κινδύνου κτλ. Έτσι οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές ανά τον κόσμο αναθεώρησαν την επενδυτική τους πολιτική, περιορίζοντας το ρίσκο τους, αυξάνοντας τη ρευστότητά τους, και αναδιαρθρώνοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια μέσω της απομόχλευσης.
Στο 3ο κεφάλαιο εξετάζεται η διοχέτευση των συνεπειών της αμερικανικής κρίσης στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή οικονομία κατά τα έτη 2008-2009. Μάλιστα η χρονιά του 2009 ήταν εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική οικονομία καθώς μέσα σ’ αυτήν συνέβησαν πολλά δυσμενή γεγονότα όπως η υποβάθμιση από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και της αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών, η αύξηση του κόστους δανεισμού του κράτους μέσω των αυξήσεων των spreads, η αναθεώρηση προς τα πάνω των δεικτών του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, η αμφισβήτηση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο περιορισμός των πηγών χρηματοδότησης των τραπεζών και η ρευστότητά τους, η αισθητή μείωση της πιστωτικής τους επέκτασης και εν τέλει η κυριαρχία ενός διαρκώς διογκούμενου κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Στο 4ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα κρίσιμα έτη 2010-2012 με τη χώρα να φτάνει πολλές φορές στο χείλος της επίσημης χρεοκοπίας. Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται αναφορά στις προσπάθειες των εταίρων και των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών θεσμών να παρέχουν τη στήριξή τους στην ελληνική οικονομία με ποικίλους τρόπους, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, η παροχή πακέτων χρηματοπιστωτικής βοήθειας για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα, η χρησιμοποίηση εκ μέρους της ΕΚΤ μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής και οι διευκολύνσεις τόσο αυτής όσο και της ΤτΕ στην αποδοχή περισσότερων και ποιοτικά λιγότερο αξιόπιστων ενέχυρων για την παροχή ρευστότητας κτλ.
Στο 5ο κεφάλαιο αναλύεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών τα κρίσιμα χρόνια της κρίσης και η μεγάλη προσπάθεια για την αναδιάρθρωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν λίγες εκείνες οι τράπεζες που κρίθηκε απαραίτητο να διακόψουν τη λειτουργία τους και να μεταβιβαστούν σε άλλους εγχώριους πιστωτικούς ομίλους, με γνώμονα πάντα τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων αλλά και φυσικά το ελάχιστο δυνατό κόστος που θα είχαν ως αποτέλεσμα οι ενέργειες αυτές. Τονίζεται ιδιαίτερα η προσπάθεια που κατεβλήθη στο επίπεδο αυτό από την ΤτΕ αλλά και τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock αλλά και περιγράφονται οι σημαντικότερες περιπτώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους κατά τα έτη κυρίως 2012-2013.
Στο 6ο κεφάλαιο αναλύεται η χρηματοοικονομική κατάσταση των τεσσάρων μεγαλύτερων συστημικών Ελληνικών τραπεζών και τα προβλήματα που επέφερε σε αυτές η κρίση. Με τη χρήση αριθμοδεικτών, αναλύεται η πορεία των βασικών τους μεγεθών την τελευταία εξαετία.
Τέλος στο 7ο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας.