Εξέταση της αγελαίας συμπεριφοράς στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ
Abstract
Οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν καταρρίψει τις αρχές της παραδοσιακής χρηματοοικονομικής, καθώς φανερώνουν ότι οι άνθρωποι λόγω συναισθηματικών σφαλμάτων δρουν μη ορθολογικά στις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Τα άτομα τείνουν να εναρμονίζονται με την πλειοψηφία των ατόμων που λαμβάνουν αποφάσεις στο περιβάλλον τους. Η ανάγκη αυτή των ατόμων, συνδέεται με το φαινόμενο της αγελαίας συμπεριφοράς, ένα από τα σημαντικότερα συμπεριφορικά σφάλματα που διερευνά η συμπεριφορική χρηματοοικονομική.
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται την εμπειρική εξέταση της εμφάνισης του συγκεκριμένου φαινομένου στη ψυχολογία των επενδυτών της αγοράς των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και έπειτα. Η συγκεκριμένη αγορά προσφέρει ένα ενδιαφέρον πλαίσιο μελέτης του φαινομένου της αγελαίας συμπεριφοράς αφού αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως για την πορεία των υπόλοιπων χρηματιστηριακών αγορών.
Αρχικά, καταγράφονται οι σημαντικότερες αιτίες που οδηγούν τους επενδυτές στη ψυχολογία της αγέλης και οι επιπτώσεις της αγέλης στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ένα σημαντικό τμήμα της διατριβής επικεντρώνεται στην εκτενή ανασκόπηση της διεθνούς αρθρογραφίας σχετικά με το φαινόμενο, εστιάζοντας στις μελέτες με ίδια μεθοδολογία με αυτή που εφαρμόζεται στην παρούσα μελέτη.
Η οικονομετρική εκτίμηση που πραγματοποιείται αφορά την παρουσία της συμπεριφοράς της αγέλης στη χρηματιστηριακή αγορά των Η.Π.Α. για την περίοδο 2007-2014. Από τα εμπειρικά αποτελέσματα, κατά την εξέταση ασυμμετρίας σε ημέρες ανοδικής ή πτωτικής αγοράς, αναδεικνύεται η παρουσία της αγέλης στις ανοδικές μέρες της αγοράς την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης 2007-2009, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις αγελαίας συμπεριφοράς για το σύνολο της εξεταζόμενης περιόδου. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της διατριβής αφορά στην επίδραση του συναισθήματος του φόβου του επενδυτή στην παρουσία της συμπεριφοράς της αγέλης. Εξετάζοντας την υποπερίοδο 2007–2009 αλλά και σε ολόκληρη την περίοδο του δείγματος 2007–2014, επαληθεύεται η εντονότερη τάση που έχουν οι επενδυτές να ακολουθούν την αγέλη σε περιόδους που επικρατεί φόβος.
Τα συμπεράσματα της διατριβής είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για την κατανόηση της ψυχοσύνθεσης των επενδυτών, την αντιμετώπιση των συμπεριφορικών σφαλμάτων, την επίτευξη του πολυπόθητου ορθολογικού επενδυτικού προφίλ.