Σχεδίαση, υλοποίηση και αξιολόγηση σχεδιασμών μάθησης τεχνολογικά υποστηριζόμενης διαφοροποιημένης διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Abstract
Οι μαθητές μιας τάξης έχουν διαφορετικές εμπειρίες, ενδιαφέροντα, δεξιότητες και κλίσεις, αλλά και διαφορετικό μορφωτικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Η παραδοσιακή διδασκαλία είναι ανεπαρκής για την επίτευξη των σύγχρονων διδακτικών απαιτήσεων. Μία λύση που προτείνεται στο πρόβλημα αυτό από αρκετούς ερευνητές είναι η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία (ΔΔ), η οποία, υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις σύγχρονες διδακτικές ανάγκες. Ένας από τους σημαντικότερος λόγους μη εφαρμογής της μέχρι τώρα είναι ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας αλλά και η υλοποίησή της μέσα στην τάξη. Στο πρόβλημα αυτό δίνει λύσεις η εκπαιδευτική τεχνολογία. Εργαλεία και υπηρεσίες ηλεκτρονικής μάθησης μπορούν να συμβάλουν στην προετοιμασία και υλοποίηση μαθημάτων Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας. Η ηλεκτρονική μάθηση είναι η χρήση των νέων πολυμεσικών τεχνολογιών και του Διαδικτύου για τη βελτίωση της ποιότητας της μάθησης, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών και σε υπηρεσίες καθώς και σε εξ αποστάσεως επικοινωνία και συνεργασία.
Σε αυτή τη μεταπτυχιακή διατριβή αναπτύχθηκαν, υλοποιήθηκαν και αξιολογήθηκε η αξιοποίηση ακολουθιών μαθησιακών δραστηριοτήτων για την πραγματοποίηση μαθημάτων ΔΔ με την υποστήριξη της τεχνολογίας στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής της Α' τάξης του Γενικού Λυκείου. Για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκαν προηγμένες μαθησιακές υπηρεσίες όπως το Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης LAMS στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οργανώθηκαν πρότυπες διδασκαλίες, στο μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, με τη χρήση του LAMS, σε πέντε (5) σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Συμμετείχαν ενενήντα έξι (96) μαθητές και πέντε (5) καθηγητές. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ποιοτική και ποσοτική. Η ερευνητική διαδικασία είχε τη μορφή μίας μελέτης περίπτωσης η οποία διεξάγεται σε τρία στάδια: της σχεδίαση και ανάπτυξης ακολουθιών μαθησιακών δραστηριοτήτων, της εφαρμογής τους στην τάξη και της αξιολόγησης της τεχνολογικά υποστηριζόμενης ΔΔ με την υποστήριξη της υπηρεσίας LAMS του ΠΣΔ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το LAMS βοηθάει σημαντικά στην εφαρμογή της ΔΔ και αυξάνει το ενδιαφέρον των μαθητών με αποτέλεσμα την βελτίωση της επίδοσής τους. Επιπλέον, η υπηρεσία LAMS του ΠΣΔ, μπορεί να υποστηρίξει σε ικανοποιητικό βαθμό την υλοποίηση ΔΔ στη διδακτική πράξη, αρκεί να υπάρξει μία αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και της ταχύτητας σύνδεσης των σχολείων στο Διαδίκτυο.