Γνώσεις και στάσεις των νοσηλευτών για τη δωρεά οργάνων
Abstract
Εισαγωγή: Η Δωρεά Οργάνων (ΔΟ) αποτελεί ένα δώρο ζωής για τα άτομα που περιμένουν για να μεταμοσχευτούν και είναι καταχωρημένα στις λίστες αναμονής. Παρά την αλματώδη εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας στο να διατηρούν τα μοσχεύματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αξιοποιούνται κατάλληλα σε άτομα που τα χρειάζονται, οι λίστες αναμονής σε όλες τις χώρες του κόσμου ολοένα και αυξάνονται με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των διαθέσιμων μοσχευμάτων και των ασθενών που περιμένουν για μεταμόσχευση. Έτσι οι γνώσεις και στάσεις για τη ΔΟ των επαγγελματιών υγείας και ειδικότερα του νοσηλευτικού προσωπικού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανεύρεση δυνητικών δοτών οργάνων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση των γνώσεων αλλά και των στάσεων που έχει το νοσηλευτικό προσωπικό για τη ΔΟ σύμφωνα με τις προϋπάρχουσες μελέτες.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για συστηματική μελέτη ανασκόπησης. Η αναζήτηση βιβλιογραφίας έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: Google Scholar, Science Direct και EBSCO. Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε από αρχές Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι αρχές Νοεμβρίου 2014.
Αποτελέσματα: Με την παρούσα συστηματική ανασκόπηση διαπιστώθηκε πως λίγοι νοσηλευτές, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις μελέτες, είχαν θετική άποψη για το θέμα της ΔΟ και αρκετοί δήλωσαν πως δεν θα δώριζαν σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον αποδείχθηκε πως οι περισσότεροι νοσηλευτές δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις και αυτό είχε και ως αρνητικό αντίκτυπο την διατήρηση αρνητικής στάσης απέναντι στη ΔΟ.
Συμπεράσματα: Η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα συμβάλλει στην αύξηση των γνώσεων αλλά και στην ευαισθητοποίηση των νοσηλευτών σχετικά με το θέμα της ΔΟ. Επίσης με αυτό τον τρόπο θα διατηρούν θετική στάση σχετικά με τη ΔΟ και θα συμμετέχουν στην ανεύρεση δυνητικών δοτών και συνεπώς στην αύξηση των μοσχευμάτων