24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Σύγκριση με τις μετρήσεις στο ιατρείο και διερεύνηση της ικανοποίησης των ασθενών απο τη μέθοδο
Abstract
Σκοπός: Η εκτίμηση της ικανοποίησης των ασθενών από την 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πίεσης, η σύγκριση με τις μετρήσεις στο ιατρείο και η ανεύρεση των ασθενών με συγκαλυμμένη υπέρταση ή υπέρταση της λευκής μπλούζας.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε 24ωρη καταγραφή της αρτηριακής πίεσης σε 102 ασθενείς του ιατρείου υπέρτασης του Γ.Ν. Λεμεσού. Ακολούθως, συμπληρώθηκε από τους ασθενείς το ερωτηματολόγιο ικανοποίησης και καταγράφηκαν οι τιμές αρτηριακής πίεσης σε δύο επισκέψεις στο ιατρείο. Επίσης, τους ζητήθηκε να καταγράψουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης κατ’ οίκον, με βάση το πρωτόκολλο πολλαπλών μετρήσεων κατ’ οίκον. Η μελέτη διήρκησε 6 μήνες και συμμετείχαν ασθενείς ηλικίας 18-85 ετών.
Αποτελέσματα:. Στις ερωτήσεις αποδοχής, οι απαντήσεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν θετικές για την 24ωρη καταγραφή. Το 62% των ασθενών απάντησαν ότι προτιμούν την 24ωρη καταγραφή έναντι των πολλαπλών μετρήσεων κατ’ οίκον για επανεκτίμηση της αρτηριακής τους πίεσης. Οι μετρήσεις στο ιατρείο δεν τεκμηρίωσαν υπέρταση (πρωτοδιάγνωστη ή αρρύθμιστη) στο 24% των ασθενών σε σχέση με την 24ωρη καταγραφή. Οι πολλαπλές μετρήσεις κατ’ οίκον δεν τεκμηρίωσαν υπέρταση (πρωτοδιάγνωστη ή αρρύθμιστη) στο 10% των ασθενών σε σχέση με την 24ωρη καταγραφή. Η 24ωρη καταγραφή κατέδειξε φυσιολογικές πιέσεις σε 11 ασθενείς με υπέρταση, βάσει μετρήσεων στο ιατρείο (11%) και μόνο σε δύο (2%) με υψηλές τιμές κατ’ οίκον. Η μέση συστολική πίεση στο ιατρείο ήταν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τη μέση συστολική πίεση της 24ωρης καταγραφής (146,4 mmHg έναντι 141,1 mmHg, p<0,001, διαφορά μέσων τιμών = 5,3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης = 2,4 έως 8,2). Η μέση διαστολική πίεση στο ιατρείο δεν διέφερε στατιστικά σημαντικά σε σχέση με τη μέση διαστολική πίεση στην 24ωρη καταγραφή (87,1 mmHg έναντι 85,9 mmHg, p=0,3, διαφορά μέσων τιμών = 1,2, 95% διάστημα εμπιστοσύνης της διαφοράς των μέσων τιμών = -0,8 έως 3,0). Η ευαισθησία των μετρήσεων στο ιατρείο ήταν 68,7%, η ειδικότητα ήταν 42,1%, το ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ήταν 57,9% και το ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων ήταν 31,3%. Η ευαισθησία των πολλαπλών μετρήσεων κατ’ οίκον ήταν 60%, η ειδικότητα ήταν 60%, το ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ήταν 40% και το ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων ήταν 40%.
7
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, οι μετρήσεις στο ιατρείο, αλλά και οι πολλαπλές μετρήσεις κατ’ οίκον δεν είναι επαρκείς για τη διάγνωση αρτηριακής υπέρτασης αλλά ούτε και για τον αποκλεισμό της, καθώς έχουν χαμηλή ευαισθησία και ειδικότητα, σε σχέση με την 24ωρη καταγραφή. Οι ασθενείς της μελέτης φαίνεται να προτιμούν την 24ωρη καταγραφή, με την οποία μεταβλήθηκε η διάγνωση στο 35% των περιπτώσεων, σε σχέση με τις μετρήσεις στο ιατρείο.