Τρόποι φορολόγησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σύμφωνα με τις τελαυταίες αλλαγές στη φορολογία και συγκριτική ανάλυση επιλόγων
Abstract
Είναι γεγονός πως το φορολογικό σύστημα της χώρας μας δέχεται αλλεπάλληλες αλλαγές και ειδικότερα στη δύσκολη περίοδο της κρίσης που διανύουμε. Ο κυκεώνας της φορολογικής νομοθεσίας, οι συχνές αλλαγές των φορολογικών θεμάτων και η πολυπλοκότητα των φορολογικών νόμων γίνεται περισσότερο δύσκολη στην περίοδο της κρίσης, όπου κάθε φορολογούμενος έχει να αντιμετωπίσει το ευρύ φάσμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Συνεπώς είναι ανάγκη στον καιρό της κρίσης να αναλυθεί η φορολογική επιβάρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας πριν την αποκορύφωση της κρίσης και μετά. Άλλωστε το βασικότερο κίνητρο ανάληψης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι πέρα από την χαρά της δημιουργίας και την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη του επιχειρηματία, η προσδοκία αποκόμισης ικανοποιητικού κέρδους, που θα αποτελεί το κόστος ευκαιρίας για την ανάληψη του κινδύνου και την επένδυση των κεφαλαίων του.
Η πολυνομία, η ασάφεια, η τυπολατρεία δημιουργούν ένα πολύπλοκο και δύσχρηστο φορολογικό σύστημα και οι επιχειρήσεις δε γνωρίζουν τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Αυτή η φορολογική επιβάρυνση διαφοροποιείται από επιχείρηση σε επιχείρηση καθώς η άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γίνεται μέσω διαφόρων ατομικών, εταιρικών μορφών των οποίων η φορολογική αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων τους διαφέρει όπως θα αναλύσουμε στο παρόν πόνημα.
Εν συνεχεία, θα εξεταστεί η σύγκριση του ύψους της φορολογίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς αντιλαμβάνονται οι Έλληνες την φορολόγηση του εισοδήματος τους συγκριτικά με το επίπεδο φορολόγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, στα πλαίσια της παρούσας εργασίας εξετάζεται η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία καθώς και η αναγκαιότητα καταπολέμησης τους μέσα από την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και των ελεγκτικών μηχανισμών.