Ανάπτυξη διασύνδεσης εφαρμογής ευφυούς ηλεκτρονικού ημερολογίου με τεχνολογία AJAX (Inteligent Calendar Mobile User Interface based on AJAX technologies)
Abstract
Οι εφαρμογές των ηλεκτρονικών ημερολογίων χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρουν αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου των χρηστών τους. Ωστόσο σε όλες αυτές τις εφαρμογές δεν γίνεται αυτόματος προγραμματισμός των εργασιών του χρήστη. Η εφαρμογή SelfPlanner είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή ευφυούς ηλεκτρονικού ημερολογίου που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ασχολείται με τον αυτόματο προγραμματισμό των εργασιών του χρήστη.
Η παρούσα διπλωματική εργασία είναι μια διαφορετική εκδοχή της εφαρμογής SelfPlanner. Χρησιμοποιείται για τον αυτόματο προγραμματισμό εργασιών του χρήστη στο Google Calendar αλλά η υλοποίησή της έγινε με τεχνολογίες AJAX, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη διαδραστικότητα και καλύτερη ποιότητα στις web εφαρμογές, κάτι το οποίο η συγκεκριμένη εργασία προσπαθεί να αποδείξει και για την εφαρμογή SelfPlanner.
Η παρούσα εφαρμογή SelfPlanner δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να διαχειρίζεται τις εργασίες του και με αυτόματο προγραμματισμό η εφαρμογή τοποθετεί τις εργασίες αυτές στο Google Calendar. Ο χρήστης μπορεί να καταχωρήσει εργασίες δίνοντας πολλές πληροφορίες. Μεταξύ αυτών είναι η διάρκεια της εργασίας, το subcalendar του χρήστη που θα ενημερωθεί η εργασία αυτή, η δυνατότητα η εργασία να μπορεί να εκτελεστεί τμηματικά ή όχι, ή να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι τοποθεσίες στις οποίες μπορεί να βρίσκεται ο χρήστης για να εκτελέσει την εργασία, το χρονικό της πεδίο που αποτελείται από χρονικά διαστήματα, οι προτιμήσεις ως προς το χρονικό πεδίο όπως να προγραμματιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα ή αργότερα η εργασία αυτή. Μεταξύ των εργασιών μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί διάταξης, οι οποίοι δείχνουν ποια εργασία θα εκτελεστεί πριν από κάποια άλλη. Στο Google Map ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ή να διαγράψει τις τοποθεσίες που επιθυμεί, για τις οποίες η εφαρμογή υπολογίζει τη χρονική απόσταση μεταξύ τους, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται ο χρήστης για να μετακινηθεί μεταξύ των διαφόρων τοποθεσιών πηγαίνοντας με αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, όταν ζητηθεί από το χρήστη, το σύστημα προσπαθεί να τοποθετήσει όσο περισσότερες εργασίες μπορεί στο Google Calendar του χρήστη, δεσμεύοντας συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και ακολουθώντας όλους τους περιορισμούς που του έχουν τεθεί. Η εφαρμογή SelfPlanner με τη χρήση των τεχνολογιών AJAX δεν αντιμετώπισε προβλήματα κατά την υλοποίησή της ενώ αποδείχτηκε ότι αυξήθηκε η διαδραστικότητα και η ταχύτητα της και υπήρξε άψογη συνεργασία με το Google Calendar και με το Google Map. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή διαχειρίστηκε τον προγραμματισμό των προσωπικών εργασιών του χρήστη πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα στο διαδίκτυο.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση της εφαρμογής, ο αλγόριθμος SWO που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του προγραμματισμού των προσωπικών εργασιών με χρονικούς περιορισμούς και προτιμήσεις, η βάση δεδομένων webcalendar που χρησιμοποιεί η εφαρμογή. Τέλος, παρουσιάζεται η ίδια η εφαρμογή SelfPlanner, τα συμπεράσματα και οι μελλοντικές επεκτάσεις.