Σχεδίαση και ανάπτυξη δικτυακού τόπου με ανοικτά εργαλεία: Η Ιστοσελίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Abstract
Σκοπός της διπλωματικής μου εργασίας είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η υλοποίηση και διαχείριση της Ιστοσελίδας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με την επιλογή ενός Ανοικτού Εργαλείου.
Αρχικά αναλύω την δομή, την αρχιτεκτονική και τις λειτουργίες του υπάρχων Ιστοχώρου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ανάλυση πραγματοποιείται με σκοπό την συλλογή δεδομένων, την καταγραφή προβλημάτων, μελέτη τυχόν αδυναμιών όσον αφορά την ορθότητα της διεπαφής, της δομής και της αρχιτεκτονικής. Η ανάλυση του υπάρχων Ιστοχώρου θα μας βοηθήσει στην δημιουργία των προδιαγραφών του καινούργιου Ιστοχώρου καθώς και στην βέλτιστη υλοποίηση του, απαλλαγμένο από λάθη, λειτουργικά και μη, του καινούργιου Ιστοχώρου. Αμέσως μετά πραγματοποιείται η ανάλυση των λειτουργικών και μη λειτουργικών απαιτήσεων του καινούργιου Ιστοχώρου, καθώς και η περιγραφή των διαδικασιών που θα περιλαμβάνει το σύστημα.
Ακολούθως στην Ενότητα 4 σχεδιάζουμε την δομή και αρχιτεκτονική του καινούργιου συστήματος. Στο κεφάλαιο 5 πραγματοποιείτε μελέτη σύγκρισης διάφορων ανοικτών εργαλείων. Το ανοικτό εργαλείο που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι το καλύτερο όσον αφορά τις επιδόσεις, την χρήση και τις δυνατότητες εφαρμογής αυτών που καταγράψαμε. Αφού επιλέξω το ανοικτό εργαλείο με το οποίο θα γίνει η υλοποίηση, γίνεται μελέτη όσον αφορά την χρήση του, την αρχιτεκτονική του και τις λειτουργίες που μας παρέχει, για να είμαστε σε θέση να το τροποποιήσουμε/ διαμορφώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες και την επιθυμητή ποιότητα εμφάνισης και χρήσης του καινούργιου Ιστοχώρου. Στην Ενότητα 6 παρουσιάζω το μοντέλο GOMS. Με βάση το μοντέλο GOMS πραγματοποιείται η σχεδίαση του συστήματος που θα υλοποιηθεί.
Στην ενότητα 7 περιγράφω ενδεικτικές τροποποιήσεις/ προσθήκες/ αλλαγές στον κώδικα δίνοντας στον αναγνώστη μια μικρή γεύση από PHP, css, xml, Mysql και τον τρόπο σύνδεσης αυτών, με αποδέκτη τον χρήστη τόσο στο frontend (client) όσο και στο backend(management system). Στην ενότητα 7 μπορεί ο αναγνώστης να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο παρέβηκα στον κώδικα του ανοικτού εργαλείου με απώτερο στόχο την προσαρμογή της διεπαφής και των λειτουργιών ώστε ο Ιστοχώρος μας να λειτουργεί και να παρουσιάζεται βάση των προδιαγραφών και της επιθυμητής ποιότητας. Στην ενότητα 8 παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιες από τις οθόνες της εφαρμογής.