Factoring: Μια βιώσιμη λύση εναλλακτικής χρηματοδότησης
Abstract
Η πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων αποτελεί ένα σύγχρονο χρηματοοικονομικό εργαλείο που μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών του επιτυγχάνονται τρεις βασικές λειτουργίες, ήτοι η χρηματοδοτική, η διαχειριστική και η ασφαλιστική. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η ιστορία του θεσμού είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο με τη σημερινή του μορφή απαντάται μόνο εδώ και μερικές δεκαετίες και ως εκ τούτου θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, αυτή η διατριβή έχει ως στόχο να διερευνήσει κατά πόσο το factoring στην παρούσα μορφή του, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές οικονομικές και εμπορικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελώντας μια βιώσιμη λύση εναλλακτικής χρηματοδότησης.
Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα αυτό διεξήχθη καταρχήν μία δευτερογενής έρευνα με σκοπό να δώσει στον αναγνώστη μια σφαιρική θεώρηση του θεσμού του factoring μέσω μίας σύντομη αναφοράς στην ιστορική εξέλιξη του, και περιγράφοντας στη συνέχεια τις λειτουργίες του καθώς και τα προσφερόμενα προϊόντα. Παράλληλα δίνονται στοιχεία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας πριν και μετά την ύφεση, προκειμένου να τοποθετηθεί το factoring στις δύο αυτές διαφορετικές χρονικές περιόδους ώστε να αξιολογηθεί αντίστοιχα η πορεία του. Επιπροσθέτως παρατίθενται τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τις εργασίες factoring τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τις εταιρίες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων καθώς και για την εθνική οικονομία αλλά αντιστοίχως και τα μειονεκτήματά του τα οποία αφορούν, κυρίως, τους προμηθευτές.
Θεωρήθηκε ωστόσο απαραίτητο να διενεργηθεί παράλληλα και μία πρωτογενής έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι απόψεις των εταιρειών ως προς την πρακτική εφαρμογή του factoring στo σύγχρονοo επιχειρηματικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα ο σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθεί η εξοικείωση των επιχειρήσεων με τις λειτουργίες του factoring, να διασαφηνιστεί το είδος των υπηρεσιών και των προϊόντων factoring που προτιμούν οι εταιρείες, προκειμένου να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες καθώς και αν τελικά τα τελευταία ανταποκρίνονται στην σύγχρονή οικονομική πραγματικότητα υπερτερώντας των «παραδοσιακών» τραπεζικών προϊόντων.