Η συναισθηματική νοημοσύνη ως δείκτης πρόβλεψης της απόδοσης στον εργασιακό χώρο και ως μέθοδος επιλογής ανθρωπίνου δυναμικού στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
Abstract
Περίληψη
Μέσα από τη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία παρουσιάζεται και αναλύεται η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης, η χρησιμότητά της στον εργασιακό χώρο και κυρίως η αξία της ως εργαλείο πρόβλεψης της απόδοσης και ως μέθοδος επιλογής προσωπικού στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, προσεγγίζεται το θέμα από τη θεωρητική του πλευρά, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η πρακτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών για τη διερεύνηση της σχέσης της συναισθηματικής νοημοσύνης με την απόδοση των υπαλλήλων.
Για τη συγγραφή του θεωρητικού τμήματος της εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές βιβλία και άρθρα, σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη συναισθηματική νοημοσύνη στο χώρο εργασίας. Για τη συλλογή των δεδομένων της πρωτογενούς έρευνας χρησιμοποιήθηκε το SREIT τεστ (εργαλείο αυτοαξιολόγησης 33 ερωτήσεων της συναισθηματικής νοημοσύνης) που απαντήθηκε από υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας παροχής εκλεκτικών, λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Ioannou & Theodoulou Limited.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων υπέδειξε υψηλότερα επίπεδα αναγνώρισης και έκφρασης του συναισθήματος, από ότι στην αξιοποίησή τους για την επίλυση προβλημάτων. Τη χαμηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσαν οι ερωτώμενοι όσον αφορά τη ρύθμιση του συναισθήματος. Με βάση το φύλο, την ηλικία, τη θέση και το επίπεδο εκπαίδευσης των ερωτώμενων δεν βρέθηκαν στοιχεία διαφοροποίησης του επιπέδου συναισθηματικής νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης ταυτίζεται σε γενικές γραμμές με το επίπεδο απόδοσης των ερωτώμενων. Οπότε, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να θεωρηθεί βασικός παράγοντας πρόβλεψης της απόδοσης και ως εκ τούτου δύναται να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος επιλογής προσωπικού.