Η ενεργειακή συμπεριφορά των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας
Abstract
Οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν σημαντικά ενεργειακά προβλήματα καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνουν προέρχεται από συμβατικούς, μη ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους και παρόλο τη διάχυση της πληροφόρησης, των περιβαλλοντικών γνώσεων και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δεν διαφαίνεται οριστική λύση στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προβάλλουν επιτακτικά, συνιστώντας ζητήματα πολυδιάστατα που επηρεάζουν τις πτυχές της σημερινής κοινωνίας, με τις στάσεις των ανθρώπων να αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη της ορθής ενεργειακής συμπεριφοράς.
Η εκπαίδευση κατέχει έναν καίριο και στρατηγικό ρόλο στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής-ενεργειακής συνείδησης και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η σπουδαιότητα της έρευνας έγκειται στην ανάγκη να διερευνήσουμε τις γνώσεις, τις στάσεις και τις συνήθειες των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την ενέργεια, καθώς και των παραγόντων που τις διαμορφώνουν, στοχεύοντας στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και εφαρμογή από το μαθητικό πληθυσμό αντίστοιχων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τα ενεργειακά ζητήματα.
Προκειμένου να προσδιοριστούν αυτοί οι παράγοντες, η διανομή ενός ερωτηματολογίου στους μαθητές έχει επιλεχθεί ως το καταλληλότερο εργαλείο για τη συλλογή των πληροφοριών που χρειαζόμαστε. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο - Μάιο 2014 και εξετάζει τις απαντήσεις 270 μαθητών από τέσσερα σχολεία της Περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Η επεξεργασία των απαντήσεων έγινε με την χρήση των στατιστικών μεθόδων της περιγραφικής στατιστικής, τον έλεγχο χ2, την ANOVA, την παραγοντική ανάλυση και την ανάλυση κατά συστάδες (cluster analysis).
Η έρευνα έδειξε ότι οι γνώσεις, στάσεις και συνήθειες των μαθητών επηρεάζονται από διάφορους κοινωνικούς-δημογραφικούς παράγοντες, όπως το φύλο και ο τόπος διαμονής των μαθητών. Επιπλέον σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών στις ερωτήσεις συμμετοχής σε περιβαλλοντικές δράσεις προέκυψαν πέντε συστάδες. Η κάθε συστάδα αποτελείται από μια ομάδα μαθητών με διαφορετικά χαρακτηριστικά η μια από την άλλη. Αυτό συμβαίνει διότι ο κάθε μαθητής αξιολογεί διαφορετικά τις γνώσεις που λαμβάνει, αντιλαμβάνεται με το δικό τρόπο τα ερεθίσματα που δέχεται και λειτουργεί σύμφωνα με την διαπαιδαγώγηση που έχει λάβει τόσο από το σχολείο όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον.