Μελέτη καταγραφής της οργανωτικής κουλτούρας και του βαθμού ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων των νοσηλευτών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κύπρου
Abstract
Εισαγωγή:H οργανωτική κουλτούρα αναφέρεται σε χαρακτηριστικά οργάνωσης του περιβάλλοντος εργασίας η ύπαρξη των οποίων διευκολύνουν και αποτελούν το πρώτο βήμα για την επίτευξη περαιτέρω νοσηλευτικής επαγγελματικής πρακτικής. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει τεκμηριωθεί επαρκώς ότι η επιθυμητή οργανωτική κουλτούρα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν θετικά την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό του, να εστιάζει στην εξυπηρέτηση των ασθενών του και να έχει ισχυρό αντίκτυπο στις επιδόσεις του οργανισμού.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή της αντίληψης και η μέτρηση της οργανωτικής κουλτούρας και της ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων, μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κύπρου και επιπλέον η ανάδειξη τυχόν διαφορών που σχετίζονται με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των νοσηλευτών, όπως είναι χρόνια υπηρεσίας εμπειρία, το φύλο κ.α.
Μέθοδος: Πρόκειται για μια έρευνα περιγραφικού –διερευνητικού τύπου η οποία διεξήχθη από τον Ιανουάριο του 2011μέχρι τον Μάρτιο του 2011.Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 241 νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας, εκ των οποίων ποσοστό 54,36% ήταν άνδρες και 45,64% γυναίκες.
Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν δυο ερωτηματολόγια. Το πρώτο αφορούσε την μέτρηση της οργανωτικής κουλτούρας των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας το OCP (Organizational Culture Profile), το δεύτερο ήταν δυο κλίμακες μεταφρασμένες στα Ελληνικά για τη μέτρηση του βαθμού ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων, σε συνδυασμό με ένα ερωτηματολόγιο συλλογής δημογραφικών δεδομένων. Η στατιστική επεξεργασία έγινε με την χρήση του προγράμματος SPSS,18.Τα περιγραφικά μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι συχνότητες (valid percentages), η μέση τιμή (mean), η διάμεσος (median), η επικρατούσα τιμή (mode), η μικρότερη και μεγαλύτερη τιμή, η τυπική απόκλιση σε διάστημα εμπιστοσύνης ίσο με 95%.Η στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων έγινε με την σύγκριση των μέσων όρων των απαντήσεων με τη χρήση του στατιστικού έλεγχου κριτηρίου t ( T-Test ) και την ανάλυση διασποράς ANOVA.
Αποτελέσματα: Η μέτρηση της αντίληψης των νοσηλευτών ψυχικής υγείας για την Οργανωτική Κουλτούρα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αναδεικνύει ως επικρατέστερη τρέχουσα κουλτούρα την «Καινοτομία»,(Μ.Ο=4,14) ενώ ως επικρατέστερη επιθυμητή κουλτούρα την «Υποστηρικτικότητα» (Μ.Ο=4,28) Παράλληλα η κουλτούρα «Σταθερότητα» εμφανίζει υψηλή παρουσία (Μ.Ο=3,98) και σημασία (Μ.Ο=4,07).Η μέση βαθμολογία για την σύγκρουση και ασάφεια ρόλων μεταξύ των νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας ήταν (Μ.Ο=3,04) και (Μ.Ο=3,91)
8
αντίστοιχα, υποδηλώνοντας ότι οι νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας αντιλαμβάνονται ως πιο συχνή την παρουσία σύγκρουσης ρόλων σε σχέση με την ασάφεια ρόλων στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Ενώ σημαντική αρνητική συσχέτιση διαπιστώθηκε μεταξύ της σύγκρουσης και ασάφειας ρόλων. Στην έρευνα εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά την οργανωτική κουλτούρα, με την ικανοποίηση και την ασάφεια και σύγκρουση ρόλων στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Κύπρου.
Συμπεράσματα :Η μελέτη αυτή μέτρησε την Οργανωτική Κουλτούρα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Κύπρου καθώς και τον βαθμό σύγκρουσης και ασάφειας ρόλων στους νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν την βάση για λήψη διοικητικών μέτρων με στόχο την βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργίας των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Εντοπίστηκαν πάρα πολλοί παράγοντες που διαφοροποιούν την αντίληψη των νοσηλευτών σε σχέση με την Οργανωτική Κουλτούρα, την ικανοποίηση από κάποιους παράγοντες της και την ασάφεια και σύγκρουση ρόλων στους νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας που καθιστούν χρήσιμη την πιο ευρεία και αναλυτική διερεύνηση τους μελλοντικά.