Μέτρηση της οργανωσιακής κουλτούρας, της ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων στο προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Abstract
Η συμπεριφορά και κουλτούρα των εργαζομένων υπαγορεύεται από συγκεκριμένους κανόνες σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θέση που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος σε έναν οργανισμό. Η αποτελεσματικότητα του κάθε τμήματος και κατ’ επέκταση του ιδίου του οργανισμού εξαρτάται μεταξύ άλλων, και από το συνδυασμό των ρόλων που αναλαμβάνουν και αναπτύσσουν τα μέλη του στα πλαίσια της λειτουργίας του. Τυχόν εσωτερικές συγκρούσεις στον οργανισμό και ασάφειες στο ρόλο που αναλαμβάνει ο εργαζόμενος κατά την άσκηση των καθηκόντων του θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ομαλή λειτουργία και την αποτελεσματικότητά του οργανισμού αυτού αλλά και τη ψυχική ακεραιότητα του ατόμου.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η καταγραφή της οργανωσιακής κουλτούρας που διέπει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η καταγραφή του βαθμού ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων μεταξύ του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό.
Υλικό και μέθοδος: Τον συνολικό πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 50 ιατροί, 83 νοσηλευτές και 26 άλλοι επαγγελματίες υγείας (φυσιοθεραπευτές) που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας κατά τη χρονική περίοδο που διεξήχθη η έρευνα από τις 15/05/2013 έως 30/07/2013.
Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε τις κλίμακες ασάφειας και σύγκρουσης ρόλων των Rizzo και συν, κλίμακα για τη μέτρηση της οργανωσιακής κουλτούρας των O’Reilly και Chatman (Organizational Culture Profile) και ερωτήσεις που αφορούσαν την επαγγελματική ικανοποίηση. Για τη στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Τα ερευνητικά ερωτήματα απαντήθηκαν με την χρήση περιγραφικής στατιστικής: συχνότητες, μέσος όρος και τυπική απόκλιση, t-tests, ανάλυση μονής διακύμανσης (one-way-ΑΝΟVA) και παραγοντικής ανάλυσης. Επιπλέον, τυχόν διαφορές μελετήθηκαν με παραμετρικά τεστ με τον έλεγχο post hoc Bonferoni.
Αποτελέσματα: Από το σύνολο των 290 ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν συμπληρώθηκαν 159 (ποσοστό 55%). Μέσα από την έρευνα φάνηκε ότι το Γ.Ν.Λ. προάγει τον τύπο κουλτούρας με έμφαση στην καινοτομία και προσανατολισμό στα επιτεύγματα με μέσο όρο 4,25 και 4,34 αντίστοιχα ενώ ο επιθυμητός τύπος κουλτούρας των εργαζομένων φαίνεται να είναι αυτός της ανταγωνιστικότητας, της αμοιβής και της σταθερότητας (Μ.Ο.1,32, 1,35, 1,39).
Οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι στο σύνολο τους δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους στο Γ.Ν.Λ. με μέσο όρο 3,38 . Ενώ ένα από τα κυριότερα ευρήματα της μελέτης αυτής ήταν ότι φάνηκε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη/σαφής κουλτούρα ανάμεσα στους εργαζόμενους του Γ.Ν.Λ. Επίσης, φάνηκε ότι παρατηρείται σημαντική διαφορά στο θέμα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εργαζομένων και ότι οι νεαροί εργαζόμενοι είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί με τους συναδέλφους τους σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικίες συμμετεχόντων. Περαιτέρω, στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι, άνδρες και γυναίκες, πιστεύουν ότι η ασάφεια ρόλων είναι συχνή με μέσο όρο 20,60 για τους άνδρες και 19,04 για τις γυναίκες. Επίσης, όσον αφορά το βαθμό σύγκρουσης ρόλων των εργαζομένων του Γ.Ν.Λ. παρουσιάζεται πολύ έντονος με μέσο όρο 29,91 για τους άνδρες και 29,85 για τις γυναίκες.
Η ερευνά αυτή εν’ όψει του πολυαναμενόμενου Γενικού Σχεδίου Υγείας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για λήψη διοικητικών καινοτομιών που θα επιφέρουν βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει.