Η σημαντικότητα και τα οφέλη της εισαγωγής του Μοριακού Ελέγχου στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στις ευπαθείς ομάδες που εξυπηρετούν οι Αιμοδοσίες της Μακεδονίας
Abstract
Εισαγωγή: Στην Ελληνική Αιμοδοσία μέχρι το 2008, στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής επικράτειας, ο έλεγχος των φιαλών αίματος πραγματοποιούνταν αποκλειστικά με τον ορολογικό έλεγχο. Η εισαγωγή του μοριακού ελέγχου στην Ελληνική Αιμοδοσία αποτέλεσε ορόσημο στην διάθεση ασφαλούς αίματος.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της εφαρμογής του μοριακού ελέγχου στις αιμοδοσίες της χώρας χρησιμοποιώντας ενδεικτικά το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αίματος του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»
Δείγμα και μέθοδος: Στατιστικά στοιχεία συλλέχθησαν από το σύνολο των εξεταζόμενων δειγμάτων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας που καλύπτει το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ». Καταγράφηκαν τα δεδομένα έξι ετών (2008-2013) από τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελέγχθηκαν με μοριακές και ορολογικές μεθόδους για ιούς HIV (Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας), HCV (Ιός Ηπατίτιδας C), HBV (Ιός Ηπατίτιδας Β), WNV (Ιός Δυτικού Νείλου). Κατηγοροποιήθηκαν και ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και επιδημιολογική ανάλυση αυτών
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα που καταγράφησαν αφορούσαν σε: 3 περιπτώσεις σε περίοδο παραθύρου για τον ιό HIV, 5 περιπτώσεις σε περίοδο παραθύρου για τον ιό HCV, 3 περιπτώσεις σε περίοδο παραθύρου για τον ιό HBV και 68 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λανθάνουσας Ηπατίτιδας Β. Οι παραπάνω περιπτώσεις θεωρούνται δυνητικά μολυσματικές καθώς επαναλαμβανομένως αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του ιού σε αυτές σε πολλαπλές επαναλήψεις. Οι συνολικά 76 περιπτώσεις δυνητικώς θα μπορούσαν να μολύνουν πάνω από 228 ασθενείς που θα έκαναν χρήση των παραγώγων που θα προέκυπταν από τις παραπάνω μονάδες αίματος.
Συμπεράσματα: Το οικονομικό κόστος της τεχνικής του μοριακού ελέγχου είναι αρκετά μεγάλο, προσφέρει όμως σημαντικά στην αύξηση της ασφάλειας των μονάδων αίματος που χρησιμοποιούνται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη μετάγγισης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές, ψυχικές και οικονομικές συνέπειες. Εξάλλου με τους πρόσφατους χειρισμούς εκ μέρους της πολιτείας επιτεύχθηκε σημαντική μείωση του κόστους. Επίσης με την εξέλιξη της επιστήμης, νέες τεχνικές αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση των νέων λοιμογόνων παραγόντων που αναδύονται καθημερινώς με απότερο σκοπό ο κάθε ασθενής να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα και κάλυψη.