Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-08-26Συγγραφέας
Χατζηκυπριανού, Παναγιώτα
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός: Το περιβάλλον του νοσοκομείου αποτελεί ένα χώρο εργασίας, στον οποίο οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε βιολογικούς, χημικούς, εργονομικούς και άλλους παράγοντες κινδύνου που συχνά ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αγνοούν. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της υποκειμενικής εκτίμησης των εργαζομένων στο Γ. Ν. Λευκωσίας, σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια και την υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς και η διερεύνηση των μέτρων που πιθανόν να λαμβάνονται για την προαγωγή της υγείας τους.
Μέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 302 εργαζόμενοι του Γ. Ν. Λευκωσίας από τις 4 βασικές κατηγορίες εργαζομένων: ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακό προσωπικό και γραμματειακό/ διοικητικό προσωπικό. Για το σκοπό της μελέτης χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο για την υποκειμενική εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων ομοιογενούς ομάδας εργαζομένων μετά από σχετική άδεια χρήσης από τον κατασκευαστή του. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε πέντε ενότητες. Η πρώτη ενότητα αποτελείτο από 15 ερωτήσεις που αφορούσαν τα κοινωνικό-δημογραφικά στοιχεία του δείγματος. Η δεύτερη ενότητα εξέταζε τη συχνότητα έκθεσης σε βλαπτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των εργαζομένων και η τρίτη ενότητα εξέταζε τη συχνότητα αντιμετώπισης κινδύνων για την ασφάλεια. Η τέταρτη ενότητα περιελάμβανε ερωτήσεις σε σχέση με τους εργονομικούς κινδύνους και η πέμπτη ενότητα ερωτήσεις για την εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPPS. Οι συνεχείς μεταβλητές εκφράστηκαν ως μέσοι όροι ± τυπικές αποκλίσεις (mean ± SD), ενώ οι κατηγορικές μεταβλητές εκφράστηκαν ως συχνότητες και ποσοστά. Για τη συσχέτιση των μεταβλητών με τα χαρακτηριστικά του δείγματος χρησιμοποιήθηκαν έλεγχοι υποθέσεων θέτοντας ως επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας το 95% (α= 0,05).
Αποτελέσματα: Από το σύνολο των 302 εργαζομένων στο Γ. Ν. Λευκωσίας που απάντησαν το ερωτηματολόγιο, 112 (37,1%) ήταν άντρες και 190 (62,9%) ήταν γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 26-45 ετών (ποσοστό 66,9%) και το 87% των συμμετεχόντων ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ, ΑΕΙ). Ποσοστό 57,6% των ερωτηθέντων εργάζεται σε βάρδιες. Η ανάλυση συσχέτισης του κυκλικού ωραρίου με συμπτώματα που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι έδειξε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την υπερβολική κούραση μετά την δουλειά και με τις αϋπνίες. Ο θόρυβος φαίνεται να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, όπως και ο αερισμός, η ύπαρξη σκόνης και η ακατάλληλη θερμοκρασία στους εργασιακούς χώρους. Η παρούσα έρευνα έδειξε επίσης συσχέτιση των απολυμαντικών, των διαλυτών και των απορρυπαντικών με ξηρό βήχα και βήχα με πτύελα ενώ και η ύπαρξη χημικών ουσιών έδειξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τα συμπτώματα του ξηρού βήχα, τους πονοκεφάλους και τις ναυτίες.
Συμπεράσματα: Οι εργαζόμενοι στο Γ. Ν. Λευκωσίας εργάζονται σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από πολλαπλούς κινδύνους, οι οποίοι πηγάζουν από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εργασίας τους. Οι βιολογικοί και χημικοί κίνδυνοι, τα μυοσκελετικά προβλήματα, η κόπωση, το άγχος και ο θόρυβος φαίνεται να επηρεάζουν το προσωπικό του Γ. Ν. Λευκωσίας σε μεγάλο βαθμό. Η σημαντικότητα της παρούσας έρευνας έγκειται κυρίως στο ότι ο έγκαιρος εντοπισμός των προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, αναδεικνύει τις ανάλογες βελτιωτικές προτάσεις ώστε το Γ. Ν. Λευκωσίας να αποτελέσει ένα πρότυπο χώρο προαγωγής υγείας για τους εργαζομένους, τους ασθενείς, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα.