Χρηματοοικονομική διαχείριση και ποιότητα μονάδων και υπηρεσιών υγείας
Abstract
Η ανεπάρκεια στο δημόσιο τομέα είναι καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να διαμορφωθεί η ζήτηση των ιδιωτικών υπηρεσιών. Οι πολίτες που δεν είναι ευχαριστημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα λόγω της ελλιπούς υγειονομικής περίθαλψης.
Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες υγείας αποτελούν μια ξεχωριστή περίπτωση υπηρεσιών, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο την επάρκεια των εγκαταστάσεων, των υλικών και του προσωπικού, την παροχή φροντίδας και τους τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητάς της, αλλά και τα αποτελέσματα για το χρήστη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ικανοποίησή του, οι μεταβολές στην κατάσταση της υγείας του, η ενημέρωσή του και οι δείκτες θνησιμότητας. Κατά συνέπεια, η ποιοτική ιατρική φροντίδα δεν έχει σχέση με τη συχνότητα με την οποία «αγοράζεται» η υπηρεσία υγείας, αλλά με στοιχεία τα οποία έχουν ως σκοπό τη μοναδικότητα στην παροχή της.
Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας περιγράφεται εν συντομία ο κλάδος της υγείας, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητές του και πραγματοποιείται αναφορά στη ζήτηση και στην προσφορά των υπηρεσιών υγείας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην έννοια της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, στους παράγοντες που προσδιορίζουν την ποιότητα υγείας, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατό να βελτιωθεί. Επίσης, περιγράφεται η έννοια της ικανοποίησης των ασθενών από τις ιατρικές υπηρεσίες και δίνεται έμφαση στη μέτρηση της ικανοποίησής τους, αλλά και στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτήν.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται το ελληνικό σύστημα υγείας, πραγματοποιείται αναφορά στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα του κλάδου και περιγράφεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια και η σημασία της χρηματοοικονομικής διαχείρισης καθώς και ο ρόλος της ανάλυσης αριθμοδεικτών. Επίσης προσεγγίζονται θεωρητικά κάποιες από τις σημαντικότερες κατηγορίες αριθμοδεικτών, όπως είναι για παράδειγμα οι αριθμοδείκτες ρευστότητας, αποδοτικότητας, διάρθρωσης κεφαλαίου και δραστηριότητας.
Στον πέμπτο κεφάλαιο της διπλωματικής αυτής εργασίας, γίνεται, αρχικά, μια σύντομη περιγραφή τριών από τους σημαντικότερους ομίλους ιατρικών υπηρεσιών στον κλάδο της υγείας, του ομίλου Euromedica, του Ιασώ και του Ιατρικού Αθηνών. Στη συνέχεια, ακολουθεί πρακτική εφαρμογή των αριθμοδεικτών, αναλύοντας κάποιους από αυτούς που παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην πορεία, στη βιωσιμότητα, στην αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων των ομίλων, στη ρευστότητά τους, στην κάλυψη απαιτήσεων και υποχρεώσεών τους, αλλά και στη δανειοληπτική τους ικανότητα .