Σχεδιασμός έργων υποδομής απο το υπουργείο εσωτερικών αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων
Abstract
Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικειμενικό στόχο την εξέταση των διαφόρων επιλογών που δυνατό να υπάρχουν ή που έχουν τεθεί προς συζήτηση, αναφορικά με τα αναγκαία έργα υποδομής που χρειάζονται για την ορθολογική διαχείριση των οικιακών στερεών απορριμμάτων που παράλληλα θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.
Η Ευρώπη, που έχει γίνει πρωτοπόρος στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων, αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια να πείσει και τον υπόλοιπο κόσμο για την ανάγκη περισυλλογής τους και στροφής σε άλλου είδους ενέργεια φιλικότερης στο περιβάλλον.
Η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων διέπεται από ένα ευρύ και πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, τόσο σε Κοινοτικό επίπεδο, όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Τόσο οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες, όσο και τα Εθνικά νομοθετήματα, έχουν σαν στόχο την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.
Η Κοινοτική Πολιτική Δ.Σ.Α., οριοθετείται και καθορίζεται, μέσα από ένα σύμπλεγμα θεσμικών διατάξεων, το οποίο είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση, προσπαθώντας να προσεγγίσει όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά το πολυσύνθετο θέμα της Δ.Σ.Α.
Η Κυπριακή περιβαλλοντική νομοθεσία βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με στόχο την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου περιβαλλοντικής πολιτικής, τη θέσπιση νόμων και διατάξεων για τη διαχείριση των αποβλήτων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων όλο το Νομοθετικό Πλαίσιο το οποίο διέπει τα έργα διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής ενδιαφέροντος. Παρατέθηκαν τα στοιχεία αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Κύπρου. Έγινε εκτενής περιγραφή όλων των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των απορριμμάτων. Βάσει των στοιχείων έγινε η εκτίμηση και ο υπολογισμός των βασικών δεδομένων σχεδιασμού των προτεινόμενων έργων διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης παρουσιάστηκαν όλες οι γνωστές μέθοδοι επεξεργασίας απορριμμάτων, με παράλληλη περιγραφή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων, του τρόπου λειτουργίας τους αλλά και της συνεισφοράς της κάθε μεθόδου στην επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας. Έγινε περιγραφή των σεναρίων για τις εγκαταστάσεις διάθεσης των υπολειμμάτων τα οποία θα πρέπει να πληρούν το Νομικό πλαίσιο, δηλαδή να είναι συμβατό με την ισχύουσα Στρατηγική, αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιεί και τους Στόχους που τέθηκαν από τις Οδηγίες και ιδιαίτερα του Στόχου για
5
ανάκτηση του 50% τουλάχιστον των ανακυκλώσιμων υλικών και του Στόχου για εκτροπή από την Ταφή των Βιοαποδομήσιμων (ΒΑΑ) υλικών. Δόθηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία των εναλλακτικών σεναρίων και ειδικότερα στοιχεία για το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και στοιχεία εσόδων – εξόδων από τη διαχείριση των παραγόμενων προϊόντων. Τέλος έγινε η συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών υποθέσεων βασιζόμενη στην οικονομική αξιολόγηση των διαφόρων παραμέτρων που επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Με βάση τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης υποδείχτηκαν οι βέλτιστες επιλογές για τα έργα υποδομής που απαιτούνται να γίνουν αναφορικά με τη διαχείριση των οικιακών στερεών απορριμμάτων για τις επαρχίες της Κύπρου.
Συγκεκριμένα έγινε συγκριτική αξιολόγηση της υπόθεσης να μην κατασκευαστεί Μονάδα επεξεργασίας στην επαρχία Πάφου και τα απορρίμματα να μεταφέρονται στη Μονάδα που θα υλοποιηθεί στη Λεμεσό.
Επίσης έγινε συγκριτική αξιολόγηση της υπόθεσης να μην κατασκευαστεί η Μονάδα για την επαρχία Λευκωσίας στην επιλεγείσα θέση, αλλά να γίνει επέκταση της υφιστάμενης Μονάδας Λάρνακας-Αμμοχώστου, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες της επαρχίας Λευκωσίας.
Τέλος έγινε συγκριτική αξιολόγηση της υπόθεσης να κατασκευαστεί Κεντρική Μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο χώρο της Μονάδας Λεμεσού σε σύγκριση με την κατασκευή Κεντρικής Μονάδας επεξεργασίας επεξεργασμένων απορριμμάτων, δηλαδή RDF/SRF. Επιπλέον έγινε συγκριτική αξιολόγηση της μη κατασκευής τέτοιας κεντρικής Μονάδας και διάθεση των παραγόμενων RDF/SRF στη Τσιμεντοποιϊα.