Παγκόσμια κρίση και εκπαίδευση. Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση και στο έργο των εκπαιδευτικών
Abstract
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα κυρίως χρόνια, είναι μια παγκόσμια κρίση. Κρίση πολυδιάστατη και καθολική που έχει επιπτώσεις σε οικονομικό, οικολογικό πολιτικό, και πολιτιστικό επίπεδο.
Ο χώρος της εκπαίδευσης, είναι ένας από τους χώρους που χτυπήθηκε πολύ από την κρίση. Μέσα από την εργασία αυτή θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε και να αναδείξουμε με ποιους τρόπους και σε τι βαθμό επηρεάστηκε ο χώρος της Παιδείας, ένας χώρος ευαίσθητος και καθοριστικός για το μέλλον της χώρας.
Αρχικά γίνεται μια εκτενής αναφορά στην παγκοσμιοποίηση και τον καπιταλισμό, έννοιες που θεωρούνται οι γενεσιουργές αιτίες της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και με καθυστέρηση ενός έτους εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης γίνεται προσπάθεια εφαρμογής νέων εκπαιδευτικών συστημάτων που θα προσομοιάζουν, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας παγκόσμιας εκπαιδευτικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, τα εκπαιδευτικά συστήματα που προσπαθούν να εφαρμόσουν, πρέπει να υπηρετούν και να υιοθετούν τα καπιταλιστικά ιδεώδη.
Στην συνέχεια, μέσα από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε εκπαιδευτικούς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, παρουσιάζονται τα προβλήματα και οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κρίση στην εκπαίδευση.
Η κρίση έχει επηρεάσει τις συνθήκες διαβίωσης του μαθητικού πληθυσμού, των οικογενειών τους και βέβαια των εκπαιδευτικών. Έχει επηρεάσει τη ζωή όλων! Η νέα γενιά βιώνει μια όχι και τόσο ανέμελη παιδική ηλικία και στερείται της δυνατότητας να κάνει όνειρα για το αύριο. Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι κανείς δεν ελπίζει σε μια βελτίωση , τουλάχιστον όχι ακόμα. Το παρήγορο όμως ταυτόχρονα είναι ότι οι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να στηρίζουν το σχολείο και να προσπαθούν να μορφώσουν τα παιδιά τους. Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν βρίσκουν έναν σύμμαχο στο δύσκολο έργο που προσπαθούν να φέρουν εις πέρας.