Αξιολόγηση ελληνικών μετοχικών οργανισμών συλλογικών επενδύσεων κινητών αξιών (ΟΣΕΚΑ) κατά την χρονική περίοδο 2009-2013
Abstract
Η παρούσα εργασία, έχει δύο στόχους: 1) Την μελέτη και παρουσίαση των βασικών στοιχείων του νέου θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων Κινητών Αξιών και των εταιριών διαχείρισης 2) Τη συγκριτική ανάλυση και αξιολόγηση της αποδοτικότητας των ελληνικών μετοχικών ΟΣΕΚΑ κατά την περίοδο 2009 – 2013.
Σε πρώτο επίπεδο, επιχειρείται α) σύντομη θεωρητική προσέγγιση του σύγχρονου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και των κινδύνων που συνδέονται με την λειτουργία του, β) η παρουσίαση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΣΕΚΑ και των Εταιριών Διαχείρισης, γ) η παρουσίαση του θεωρητικού υπόβαθρου που αφορά στους ΟΣΕΚΑ, και αναφέρεται στην θεωρία διαχείρισης χαρτοφυλακίου και εν γένει στην θεωρία της Κεφαλαιαγοράς
Σε δεύτερο επίπεδο, επιχειρείται η εμπειρική προσέγγιση του θεσμού της συλλογικής επένδυσης στην Ελλάδα, μελετώντας και αναλύοντας στοιχεία εβδομαδιαίων παρατηρήσεων απόδοσης και κινδύνου τριάντα έξι μετοχικών ελληνικών ΟΣΕΚΑ για την χρονική περίοδο 2009 – 2013.Οι ΟΣΕΚΑ αξιολογούνται και κατατάσσονται σύμφωνα με τα σύνθετα μέτρα απόδοσης προσαρμοσμένα στον κίνδυνο με τη μέθοδο της απόδοσης ανά μονάδας κινδύνου (μέτρα Sharpe και Treynor) και με τη μέθοδο της διαφορικής απόδοσης (Jensen’s Performance Index). Επίσης, χρησιμοποιείται το μοντέλο των Treynor και Mazuy για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των διαχειριστών των ελληνικών μετοχικών ΟΣΕΚΑ ως προς την ικανότητα επιλεκτικότητας και συγχρονισμού. Τόσο οι δείκτες αξιολόγησης όσο και το μοντέλο Treynor και Mazuy, εφαρμόζονται με την χρήση δυο διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων μηδενικού κινδύνου. Το 3m Euribor και το τριμηνιαίο γερμανικό ομόλογο.
Τα εμπειρικά ευρήματα, αποκαλύπτουν ότι η μεταβλητότητα των αποδόσεων των ΟΣΕΚΑ ερμηνεύεται από τις μεταβολές της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ποσοστό από 77% έως 96% για το σύνολο των υπό εξέταση ΟΣΕΚΑ. Τα κυριότερα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι οι ελληνικοί μετοχικοί ΟΣΕΚΑ δεν επιτυγχάνουν υπεραποδόσεις καθώς η μεγάλη πλειοψηφία επιτυγχάνει αποδόσεις ίσες με τις αναμενόμενες με βάση το συστηματικό κίνδυνο που αναλαμβάνουν. Οι διαχειριστές των Ελληνικών μετοχικών ΟΣΕΚΑ, επιδεικνύουν ελάχιστες ικανότητες επιλεκτικότητας υποτιμημένων αξιόγραφων αλλά και ελάχιστη ικανότητα κατάλληλης χρονικής τοποθέτησης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. .