Διερεύνηση των επιδράσεων της οικονομικής κρίσης στην οργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, στη στελέχωση τους σε ανθρώπινο δυναμικό και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας
Abstract
Τα κρατικά νοσηλευτήρια της Κύπρου στελεχώνονται από δημόσιους λειτουργούς και εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Συχνά όμως δέχονται αρνητικές κριτικές για την στελέχωση, οργάνωση και το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν.
Η έρευνα αυτή έχει σκοπό να εξετάσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, σε σχέση με τη στελέχωση του προσωπικού, την οργάνωση και λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων της Κύπρου, ιδιαίτερα κάτω από τις επιδράσεις της παρούσας οικονομικής κρίσης. Επίσης στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό είναι υπεράριθμοι, όπως συμβαίνει σε άλλα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας και κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον αριθμό των ατόμων που επιλέγουν τα δημόσια νοσηλευτήρια για θέματα υγείας ή άλλους τομείς.
Η μεθοδολογία αρχικά περιλαμβάνει επισκόπηση του διεθνούς τύπου μέσω διαδικτυακής έρευνας, από την οποία εξάγονται συγκριτικά στοιχεία για την παροχή υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δομή και λειτουργία των νοσοκομείων. Ακολούθως, τα αποτελέσματα συγκρίνονται με αυτά του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, οποίο συγκρίνεται με δύο από τα καλύτερα αξιολογημένα νοσοκομεία στον κόσμο. Επιπλέον παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε με σκοπό τη διερεύνηση των αντιλήψεων των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού σε σχέση με την προσφορά υπηρεσιών υγείας και σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχει η οικονομική κρίση στην ποιότητα τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δείξει ότι το προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων, σε αντίθεση με τους εργαζομένους σε άλλα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, είναι αριθμητικά ανεπαρκές και εργάζεται σε συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα το 63% των συμμετεχόντων απάντησε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αριθμητικά ανεπαρκές. Επίσης το 86% συμφωνεί ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται. Ακόμη, προβλήματα εντοπίζονται τόσο στην οργάνωση όσο και στις διαδικασίες του νοσοκομείου. Η επικρατούσα αντίληψη (86% των συμμετεχόντων) είναι ότι η οικονομική κρίση προκάλεσε αύξηση του αριθμού των ασθενών που επισκέπτονται τα κρατικά νοσηλευτήρια και μείωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Από τη σύγκριση με τα δύο ξένα νοσοκομεία διαπιστώνεται ότι αυτά υπερέχουν σε θέματα πρωτοποριακής ιατρικής έρευνας, σε έκταση τμημάτων και ειδικοτήτων που διαθέτουν και σε οργάνωση. Ιδιαίτερα διαπιστώνεται ότι ο σεβασμός προς τις εξειδικευμένες ανάγκες και τον χρόνο του ασθενή, είναι κυρίαρχο στοιχείο στη φιλοσοφία τους.
Για να μπορέσει το Νοσοκομείο Λεμεσού ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο κρατικό νοσοκομείο να επιβιώσει στο εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σήμερα, τόσο λόγω της παγκοσμιοποίησης όσο και λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης της διοίκησης και των ανθρωπίνων πόρων. Σημαντικά οφέλη μπορούν να προκύψουν από μια αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του νοσοκομείου με βάση μελέτες ανάλυσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του νοσοκομείου, όπως SWOT, SERVQUAL ή HEALTHQUAL και εξασφάλιση άλλων διεθνών πιστοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής συστήνεται η επανεξέταση της πολιτικής αναστολής πλήρωσης των κενών θέσεων στα νοσοκομεία. Ακόμη σημαντικές βελτιώσεις μπορούν να γίνουν, με βάση διαδικασίες και καινοτομίες που εφαρμόζονται σε επιτυχημένες μονάδες υγείας του εξωτερικού, όπως η συνεργασία που έχουν με πανεπιστήμια για έρευνα.