Ο ρόλος της παρακίνησης και ενδυνάμωσης των εργαζομένων στην επίτευξη των στόχων και στην ανοδική πορεία ενός οργανισμού. Μελέτη περίπτωσης: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Abstract
Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί πηγή γνώσεων και δεξιοτήτων, καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάθε Οργανισμού. Είναι, λοιπόν, η βασική συνιστώσα επίτευξης στόχων και συμβάλει στην ανοδική πορεία του Οργανισμού.
Η ενδυνάμωση και η παρακίνηση επιδρούν σημαντικά στη δράση και στη συμπεριφορά του ανθρώπινου δυναμικού σε ένα Οργανισμό και αναντίρρητα θεωρούνται βασικοί παράγοντες βελτίωσης της απόδοσης και άρα αύξησης της παραγωγικότητας, σε συνδυασμό πάντα με τις ικανότητες των ανθρώπων. Επομένως, πρέπει να αποτελούν κύριο μέλημα της Διοίκησης.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, αρχικά, γίνεται αναφορά στο θεωρητικό υπόβαθρο. Ορίζονται οι έννοιες της ενδυνάμωσης και της παρακίνησης, οι μέθοδοι και τεχνικές εφαρμογής τους, καθώς και οι βασικές θεωρίες παρακίνησης. Στη συνέχεια, μελετάται η περίπτωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (στο εξής θα αναφέρεται ως Α.Π.ΚΥ.), παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, εξάγονται συμπεράσματα και παρέχονται εισηγήσεις.
Στην έρευνα ακολουθήθηκε η ποσοτική, πρωτογενής έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρωνόταν ηλεκτρονικά και ανώνυμα. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από τα 53 εκ των 75 μελών του διοικητικού προσωπικού του Α.Π.ΚΥ., τα οποία βρίσκονται στη βαθμολογική κλίμακα Α1 έως και Α11.
Μέσω του ερωτηματολογίου διερευνήθηκαν επιμέρους παράγοντες της ενδυνάμωσης και της παρακίνησης, η επίδρασή τους στο Διοικητικό Προσωπικό του Οργανισμού, καθώς και η ικανοποίηση του προσωπικού από τους παράγοντες αυτούς όσον αφορά στην παρούσα εργασία τους στο Α.Π.ΚΥ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι το Διοικητικό Προσωπικό του Α.Π.ΚΥ. δεν είναι ικανοποιημένο και θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, σχεδόν σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την παρακίνηση και την ενδυνάμωσή του. Για να είναι εφικτό να επιλυθούν τα Ευαγγελία Κατσαμάκη Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Σελίδα 8
Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
προβλήματα αυτά, πρέπει να πραγματοποιηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός και να υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές.
Τέλος, οι εισηγήσεις που προτείνει η παρούσα μελέτη περιλαμβάνουν βελτίωση της επικοινωνίας, αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις, αναγνώριση των προσπαθειών και της αξίας του προσωπικού, αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και βελτίωση του εργασιακού κλίματος. Η ενίσχυση των παραγόντων αυτών, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και παρακίνηση των εργαζομένων, ώστε να γίνουν περισσότερο αποδοτικοί και να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους, κάτι που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων και στην ανοδική πορεία του Οργανισμού.
Ευαγγελία