Διοίκηση ολικής ποιότητας και συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας κατεψυγμένων τροφίμων: η περίπτωση ανάπτυξης σχεδίου HACCP σε εταιρία κατάψυξης τροφίμων
Abstract
Η υιοθέτηση της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να εξασφαλίζουν διαρκή βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και εξασφάλιση υψηλής ποιότητας στα προϊόντα. Η ανάπτυξη των προτύπων πιστοποίησης ISO συνέβαλαν σημαντικά στην προσπάθεια αυτή, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες να υιοθετήσουν το κατάλληλο για την επιχείρηση πρότυπο και να λειτουργούν αποτελεσματικά. Στον κλάδο τροφίμων, πέραν των προτύπων της σειράς ISO 22000, έχει αναπτυχθεί το σύστημα HACCP, το οποίο εξασφαλίζει ότι η εταιρία πληρεί τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Ο κλάδος τροφίμων στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό τομέα της ελληνικής παραγωγής, ο οποίος συνεχίζει την ανοδική του πορεία ακόμη και μετά την εμφάνιση της ύφεσης στη χώρα. Όμως λόγω της τελευταίας, ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων οδηγεί πολλές στο να υιοθετήσουν συστήματα που να στηρίζουν την ΔΟΠ, όπως το HACCP και τα ISO 22000. Στην παρούσα εργασία αναπτύσσεται ένα τέτοιο σχέδιο HACCP για μια μικρομεσαία εταιρία κατάψυξης τροφίμων (κυρίως αλιευμάτων). Η όλη μελέτη αποδεικνύει ότι ακόμη και αν η ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου είναι σύνθετη διαδικασία, εντούτοις είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα και επιτυχία των εταιριών τροφίμων.