Η ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής. Συγκριτική ανάλυση με φορείς του εξωτερικού
Abstract
Η συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αποτελεί την σημαντικότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών. Αποστολή του νέου Οργανισμού είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των εν ενεργεία ασφαλισμένων, συνταξιούχων και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, σε ένα ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχει ως απώτερο σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση, αποκατάσταση και προστασία της υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ δεν συνιστά ένα ασφαλιστικό οργανισμό υπό την έννοια ότι δεν είναι υπεύθυνος για την είσπραξη των πόρων και την επιβεβαίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος αλλά μεσολαβεί μεταξύ της ασφάλισης και της προσφοράς υπηρεσιών υγείας ασκώντας μονοψωνιακή διαπραγματευτική δύναμη. Η συγκρότηση του, όμως συνέπεσε με φαινόμενα δημοσιονομικού εκτροχιασμού και απορρύθμισης της πραγματικής οικονομίας.
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι διπλός, αφενός η ανάδειξη των αδυναμιών– ελλείψεων του νεοσύστατου οργανισμού και αφετέρου η παρουσίαση τρόπων ενδυνάμωσης της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Η μεθοδολογική προσέγγιση του θέματος, λόγω του θεωρητικού υπόβαθρου, πραγματοποιήθηκε με βιβλιογραφική ανασκόπηση με κύριο μέσο αναζήτησης το διαδίκτυο, μέσω ανοικτών μηχανών αναζήτησης για συγγράμματα, ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά και επιστημονικά άρθρα.
Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας επιχειρείται η συγκριτική ανάλυση του ελληνικού συστήματος υγείας και του σχετικά νεοσύστατου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με το βέλγικο σύστημα υγείας και το αντίστοιχο Ινστιτούτο Ασφάλισης Υγείας και Ανικανότητας (ΙΝΑΜΙ), το οποίο λειτουργεί από το 1963. Η μελέτη του Βέλγικου ΙΝΑΜΙ, μέσω της αντιπαραβολής των στοιχείων ασφάλισης, του τρόπου αποζημίωσης, του ελέγχου των παροχών και των παρόχων υγείας προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα για την κατανόηση της οργάνωσης και της λειτουργίας των δύο οργανισμών.
Η ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή αποτελεί στρατηγικής σπουδαιότητας επιλογή για την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού συστήματος υγείας. Η χρήση από τον ΕΟΠΥΥ εργαλείων για άσκηση ελέγχου σε όλες τις διαδικασίες του συστήματος υγείας θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις δαπάνες υγείας και θα συμβάλλει στην ορθολογικότερη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Παρόλο που ο ΕΟΠΥΥ συνιστά τη σημαντικότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών στο ελληνικό σύστημα υγείας, απαιτείται μεγάλη προσοχή στην τήρηση των κανόνων της διαχρονικής σταθερότητας, της υποστήριξης και της κοινωνικής συναίνεσης όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η αξιολόγηση της εμπειρίας άλλων κρατών, με την αναλυτική μελέτη των ανάλογων συνθηκών, μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή κάποιων λαθών.