Παραγωγικότητα στη Δημόσια Υπηρεσία. Μελέτη Υπηρεσίας Φ.Π.Α
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2014-07-22Συγγραφέας
Κυριακίδου, Ελένη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Αναμφισβήτητα, η παραγωγικότητα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά επιβίωσης και επιτυχίας ενός οργανισμού. Αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αυξάνει τα έσοδα και ενισχύει την ικανότητα ενός οργανισμού ή ακόμα και ενός κράτους να παράγει προϊόντα ή υπηρεσίες αποδοτικά και αποτελεσματικά. Δεδομένου και της οικονομικής κρίσης, ο στόχος κάθε οργανισμού, είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού, θα πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας.
Σκοπός
Ο αντικειμενικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο εντοπισμός και η μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγικότητα του προσωπικού στην υπηρεσία Φ.Π.Α. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της μελέτης των παραγόντων αυτών θα γίνουν εισηγήσεις για ενίσχυση της παραγωγικότητας. Επιπλέον, η μελέτη αυτή αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σημασία της παραγωγικότητας σε κρατικούς οργανισμούς.
Μεθοδολογία
Η μεθοδολογία της παρούσας εργασίας βασίζεται σε δύο πυλώνες: στην βιβλιογραφική ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας γύρω από το θέμα της παραγωγικότητας, με ειδικό ενδιαφέρον την παραγωγικότητα σε κρατικούς οργανισμούς και στην ανάλυση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της υπηρεσίας Φ.Π.Α στην Κύπρο. Έτσι από την μια αποκτάται σφαιρική αντίληψη της έννοιας παραγωγικότητα και ακολούθως με την συστηματική ανάλυση της λειτουργίας της υπηρεσίας του τμήματος του Φ.Π.Α εντοπίζονται και αναλύονται εκείνοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα του τμήματος.
Αποτελέσματα
Στη συγκεκριμένη μελέτη έχουν εξεταστεί οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγικότητα του προσωπικού στην υπηρεσία ΦΠΑ. Οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες φαίνεται να είναι ο τρόπος εκπαίδευσης του προσωπικού και η υποκίνηση, η μέθοδος αξιολόγησης του προσωπικού, το εργασιακό περιβάλλον, η τεχνολογία και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Συμπεράσματα
Έχοντας συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα της παραγωγικότητας στην εργασία θα πρέπει να αναπτυχθούν οι συνθήκες εκείνες που θα ευνοούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά ταυτόχρονα να απομακρυνθούν οι παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη της. Η εκπαίδευση του προσωπικού, η ενσωμάτωση σύγχρονων λογισμικών και τεχνολογίας, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διασύνδεση της μισθοδοσίας με την απόδοση αποτελούν μερικές ενέργειες που συμβάλουν στην δημιουργία κουλτούρας παραγωγικότητας και ανάπτυξης.